Hoppa till huvudinnehållet

Här är bibliotekets bästa boktips

Publicerad:
Fredrika Johansson, bibliotekarie, Vera Sundler, feriepraktikant och Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare, tipsar om böcker för stora och små.
Fredrika Johansson, bibliotekarie, Vera Sundler, feriepraktikant och Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare, tipsar om böcker för stora och små. Foto: Petra Lundgren

Ett knasigt sommarlov, en spännande deckare, en skräckbok som får håret att resa sig eller en lärorik faktabok. Det finns gott om böcker för alla smaker på Hjo stadsbibliotek. Här kommer lästips för både barn, unga och vuxna.

Många passar på att läsa när de har semester eller är lediga från skolan. Men det är inte alltid lätt att hitta en bok och då är det bra med lite tips. Hjo tidning bad Hjo stadsbibliotek att ta fram förslag på böcker för både barn, unga och vuxna. Först ut är böcker för de yngre.

– Jag börjar nerifrån i åldrarna, 3-6 år, och då är mitt första tips en författare, snarare än böcker. Det är Lennart Eng som har gjort jättevackra böcker om djur och natur, både fakta- och bilderböcker. Det är konstverk på varenda sida. Väldigt somrigt och ofta miljöperspektiv, säger Fredrika Johansson, bibliotekarie.

Tips på böcker för barn och ungdomar.
Tips på böcker för barn och ungdomar. Foto: Petra Lundgren

Det finns många böcker av honom, bland annat Harry över havet och Kaskeloten, världens största rovdjur.

Calles knasiga sommarlov av Sanna Juhlin och illustrerad av Hedvig Wallin är ett tips för 6-9-åringar. Boken handlar om Calle och hans familj som inte har det så lätt. Men så dör morbror Bengt och de får en husvagn.

– Så det kanske kan bli en bra sommar i alla fall. Det är nog många som känner igen sig i att inte ha pengar och kunna åka utomlands.

Martin Emtenäs, som bland annat jobbat med Mitt i naturen, har inspirerats av Pokémon när han skrivit böcker om bland annat däggdjur och fåglar.

– Han har lagt upp det så man kan leta efter och samla observationer av djuren.

Jonas Källberg har illustrerat böckerna.

”Nimona” är en av böckerna som Fredrika Johansson, bibliotekarie, tipsar om som sommarläsning för ungdomar.
”Nimona” är en av böckerna som Fredrika Johansson, bibliotekarie, tipsar om som sommarläsning för ungdomar. Foto: Petra Lundgren

Nimona är en fantasybok av Noelle Stevenson. Den är på engelska och utspelar sig på medeltiden.

– Den handlar om skurken Blackheart som en dag får en påhälsning av Nimona som berättar att hon ska bli hans nya hantlangare. Det är väldigt mycket humor i boken och hon kan till exempel förändra sig till en haj. Den tar upp teman som relationer och främlingsfientlighet i en rolig fantasymiljö och har queerperspektiv.

Över till böcker för vuxna och där är första tipset Pageboy av Elliot Page.

– Det är en kanadensisk skådespelare som tidigare hette Ellen Page innan han kom ut som trans och opererade sig. Jätteintressant memoar om att gå igenom det.

Jätten från Kyrkefalla är skriven av Margareta Lindholm från Tibro.

– Den tar avstamp i verkliga personer och händelser. Det utspelar sig 1890 och handlar om Emanuel som rest runt som starke man på cirkus. Han kommer med sin kompis Ernst tillbaka till Tibro. Det handlar om deras krock med Tibrosamhället på 1800-talet.

– Det är ju sommar och då måste vi ta med en skräckbok tycker jag! Hemmet av Mats Strandberg är en favorit. Den handlar om Joel som kommer tillbaka för att ta hand om sin mamma som fått Alzheimer och bor på ett boende. Efter ett tag märker Joel att hans mamma blir sämre och mer aggressiv, hon verkar veta och komma ihåg saker som hon inte borde veta eller känna till. Nästan som att något okänt tagit över henne ...

Vera Sundler, feriepraktikant, gillar att virka och tipsar om en bok om just sitt intresse.
Vera Sundler, feriepraktikant, gillar att virka och tipsar om en bok om just sitt intresse. Foto: Petra Lundgren

Vera Sundler är feriepraktikant på Hjo stadsbibliotek under tre veckor och tipsar om boken Virkligheten av Annika Messing. Den klassas som facklitteratur.

– Jag gillar att virka och jag tycker att boken har tydliga instruktioner. Det är roliga figurer i, som en tax och robotar.

Bosse Alsterberg är biblioteksföreståndare och har också plockat fram ett knippe boktips.

– Jag börjar med feelgood-bok av Jenny Colgan, ”Den lilla bokhandeln runt hörnet”. Den har några år på nacken och innehåller några saker av det jag älskar: bokhandlar och Skottland. Men ett av huvudskälet till att jag tar med boken är att hon kommer till Bokmässan i Göteborg i höst och då kommer hon bland annat prata om verklighetsflykt i litteraturen, att det faktiskt är något som är bra för oss.

Den grönländska författaren Niviaq Korneliussen har skrivit ”Blomsterdalen”.

–En jättestark roman om vad ett isolerat samhälle kan råka ut för och hur det ser ut med den sociala situationen. Den tar upp verkliga problem som till exempel Grönlands jättehöga självmordsstatistik. Det är den första av hennes böcker som är översatt till svenska.

Nästa tips är ”Djävulsgreppet” av den svenska författaren Lina Wolff. Det är en kärlekshistoria men också en inre resa.

Sommar är skräcktid tycker Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare, som här låter sig skrämmas av ”Videbuskarna”.
Sommar är skräcktid tycker Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare, som här låter sig skrämmas av ”Videbuskarna”. Foto: Petra Lundgren

– Sedan, precis som Fredrika sa, sommar är skräcktid. ”Videbuskarna” av Algernon Blackwood, för första gången översatt till svenska. Klassisk och bra skräck, att det är i novellform kan vara lite tilltalande, man slipper grotta ner sig i en lång historia och får rysa flera gånger i stället.

Stephen King skrev ”En saga” under coronapandemin. Det är fantasy, men ganska otäck ändå.

– Men mer ljusare än hans böcker brukar vara, säger Fredrika Johansson.

Deckare hör också sommaren till. Där tipsar Bosse Alsterberg om den kanadensiska författaren Louise Penny som bland annat skrivit ”Hus av glas”.

– Kommissarie Gamache, pensionerad men nu inkallad igen, löser det ena rysliga fallet efter det andra. Klassisk sommarläsning!

Tips på böcker för vuxna.
Tips på böcker för vuxna. Foto: Petra Lundgren

”Roten till allt ont” heter en deckare som är skriven av Micke Leijnegard.

– Det här är ett intressant nedslag i dagens Sverige. Det är en gentlemannatjuv som rånar riskkapitalister och det är upprör; vem själ från de rika. Kanonbra bok tycker jag, en Robin Hood i modern tappning.

Avslutningsvis en fantasy/science fiction-bok på engelska: ”The priory of the orange tree” av Samantha Shannon.

– Det är en debutroman som fått jättegenomslag i den engelsktalande delen av världen. Feministisk fantasy med kvinnliga huvudfigurer som höjts till skyarna. Läs den är mitt tips, den räcker dessutom en tag, säger Bosse Alsterberg och visar hur tjock boken är.

Nedan följer topplistor för vilka böcker som är mest utlånade för tillfället på Hjo stadsbibliotek. Har du läst någon eller några av dem?

Topplista - Skönlitteratur

Lucinda Riley - Atlas

Emma Hamberg - Au revoir Agneta

Bonnie Garmus - Lektioner i kemi

Jojo Moyes - Andra kvinnors liv

Åsa Hellberg - Inte utan min syster

Katrine Wessel-Aas - Ellinors modiga val

Katrine Wessel - En ny tid

Valérie Perrin - Färskt vatten till blommorna

Rosa Liksom - Älven

Taylor Jenkins Reid - Äkta kärlekar

Jenny Colgan - Soluppgång över strandpromenaden

Topplista - Deckare

Kristina Appelqvist - Lögnaren i skafferiet

Karin Smirnoff - Havsörnens skrik

Joe Nesbø - Blodmåne

Denise Rudberg - De första tolv

Sofie Sarenbrandt - Själsfränden

Viveca Sten - Botgöraren

Ninni Schulman - Som vi lekte

Viveca Sten - Offermakaren

Mikaela Bley - Systern

Anna Jansson - Dödens snabba vingar

Topplista - Barnböcker

Martin Widmark - Födelsedagsmysteriet

Camilla Brinck - Mysteriet med hålet i väggen

Sara Edwardsson - Klistriga Bite

Martin Widmark - Brandkårsmysteriet

Martin Widmark - Sjukhusmysteriet

Andy Griffiths - Vår fängslande trädkoja med 117 våningar

Camilla Brinck - Jakten på guldosten

Evalotta Belin - Förskräckliga förskolan

Andy Griffiths - Vår trädkoja med 130 våningar och en ovanligt irriterande fluga

Jonna Björnstjerna - Sagoskogens flora & fauna

Artikeltaggar

BöckerDeckareElliot PageFörfattareHjoJenny ColganLennart EngLitteraturMargareta LindholmMartin WidmarkSkottlandTibro

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.