Hoppa till huvudinnehållet

Plats för alla sinnen i nytt rum på biblioteket

Publicerad:
Nu finns det ett rum för alla sinnen på Hjo stadsbibliotek. Sanela Moslavac, bibliotekarie, har inrett det. Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare, har också varit med på ett hörn.
Nu finns det ett rum för alla sinnen på Hjo stadsbibliotek. Sanela Moslavac, bibliotekarie, har inrett det. Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare, har också varit med på ett hörn. Foto: Petra Lundgren

Titta, lyssna, känn, slappna av eller läs en bok. Det kan man göra i sinnesrummet som öppnar på Hjo stadsbibliotek den 21 juli.

– Jag hoppas att rummet kan vara en trygg plats för personer som tycker att det känns överväldigande att komma till ett stort bibliotek med massa böcker, säger Sanela Moslavac.

Ett tidigare kontorsrum på Hjo stadsbibliotek har förvandlats till ett rum för alla sinnen.

–Vi köpte in sensoriska leksaker för att använda vid sagostunder och vi blev så inspirerade att det blev ett helt rum, berätta Sanela Moslavac, bibliotekarie som inrett rummet.

–Vi läste att leksakerna var perfekta för gruppen med någon form av NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) och det går hand i hand med hur vi tänkte när vi gjorde om i biblioteket; att man ska kunna orientera sig färgmässigt om man har svårt att sortera sinnesintryck eller ta till sig textbudskap, säger Bosse Alsterberg, biblioteksföreståndare.

Golvplattorna kan ändra färg om man rör vid dem. Bibliotekarie Sanela Moslavac har satt sig tillrätta med en god bok.
Golvplattorna kan ändra färg om man rör vid dem. Bibliotekarie Sanela Moslavac har satt sig tillrätta med en god bok. Foto: Petra Lundgren

I rummet finns många olika saker att utforska. Direkt innan för dörren ligger små runda golvplattor i olika färger och mönstret i dem ändrar sig om man står på eller rör vid dem.

På ett lågt podium kan man sitta mjukt, luta sig mot en färgglad rund boll som kan skifta färg eller känna på ljusslingan som ringlar ut från podiet.

Runt en sittkudde på golvet finns ett ljusdraperi.

– Man kan röra vid det eller så kan man sitta och se hur ljuset skiftar, säger Sanela Moslavac.

En projektor skapar mönster på draperiet och har också olika naturljud.
En projektor skapar mönster på draperiet och har också olika naturljud. Foto: Petra Lundgren

Vid en vägg finns en projektor som skapar olika färger på ett draperi och i den finns också olika ljud som vågor, fåglar och syrsor. Nedanför finns en fåtölj och en kub som skiftar i färg.

– Ljusbordet i rummet är väldigt användbart, där finns genomskinliga klossar att bygga med och se hur färgerna ändras när de överlappar varandra. Vi har också tänkt ha färgade riskorn för att göra mönster med där.

Ljusbordet uppmuntrar till experiment.
Ljusbordet uppmuntrar till experiment. Foto: Petra Lundgren

I en bänk finns till exempel leksaker som lyser i olika färger när man snurrar eller rör vid dem, men också olika koncentrationshjälpmedel som visat sig fungera på sagostunder och känslostenar med olika mönster.

– En tanke för framtiden är att ha olika teman i rummet, knyta ihop det med böcker och väcka läslusten och läsglädjen hos barn. Det kan till exempel vara kottar, löv och böcker om hösten.

Rummet är framför allt framtaget för barn, och vuxna, med NPF-diagnoser.

– Tanken är att barnen ska uppleva rummet med alla sina sinnen, utveckla, utforska och även koppla av. Vi kanske även skaffar luktburkar, säger Sanela Moslavac.

– Allt i rummet får röras och alla ytor är gjorda med omsorg. Vi ska lyssna in vad som behövs, det är ett flexibelt rum som går att anpassa, jag tror att det har jättepotential, säger Bosse Alsterberg.

Sensoriska leksaker resulterade i att det blev ett helt sinnesrum på Hjo stadsbibliotek.
Sensoriska leksaker resulterade i att det blev ett helt sinnesrum på Hjo stadsbibliotek. Foto: Petra Lundgren

Hjo stadsbibliotek hade ingen budget för att anlita någon extern part för att designa sinnesrummet. Personalen har därför gjort allting själv, från att måla väggar till att återanvända saker som redan fanns.

– Rummet har kostat en bit över 30 000 kronor, bedömer Bosse Alsterberg.

Bokas i förväg

Sinnesrummet går att boka genom att mejla eller ringa biblioteket.

– Tanken så småningom är att ha tider som man inte behöver förboka, säger Bosse Alsterberg.

Kulturstrategen Maria Setzer har också varit med i arbetet med sinnesrummet.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerFunktionsnedsättningHjoLeksakerLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.