Hoppa till huvudinnehållet

Skolinspektionen granskar: Hjoskola avviker delvis i betygen

Publicerad:
Senast i januari 2024 ska huvudmannen, alltså Hjo kommun, redovisa till skolinspektionen vilka förbättringsåtgärder som vidtagits och om de gett resultat på Hammarnskolan.
Senast i januari 2024 ska huvudmannen, alltså Hjo kommun, redovisa till skolinspektionen vilka förbättringsåtgärder som vidtagits och om de gett resultat på Hammarnskolan. Foto: Christoffer Tuulik

Det finns vissa omotiverade skillnader i omdömen och betyg. Och rektorns ledarskap behöver utvecklas.

Det har skolinspektionen kommit fram till efter en kvalitetsgranskning av Hammarnskolan.

Syftet var att undersöka verksamhetens kvalitet i förhållande till nationella mål och andra riktlinjer, om läroplan och kursplaner följs.

Fyra områden undersöktes i granskningen: rektors ledarskap, skolans undervisning, trygghet och studiero samt betyg och bedömning. Rektor, elevhälsa och elever deltog i intervjuer och skolinspektionen deltog på flera lektioner.

Enligt beslutet finns vissa kvalitetsbrister inom två av fyra områden, rektors ledarskap samt betyg och bedömning. Undervisning samt trygghet och studiero uppfyller skolan väl.

”Den samlade bedömningen är att rektorn visserligen leder och styr skolans utveckling genom att ge förutsättningar till lärarna att utveckla verksamheten. Men rektorn följer inte upp verksamheten tillräckligt”, skriver skolinspektionen.

Behöver analyseras

När det gäller betyg och omdöme behöver rektorn analysera eventuella skillnader i olika ämnen/årskurser, mellan resultat på nationella prov och omdömen och betyg. Granskningen visar att rektor i viss men begränsad omfattning följer upp och återkopplar bedömningar, resultat på nationella prov och betyg till lärarna.

”Även om rektorn följer upp och analyserar bedömningar och betyg, har hen ännu inte vidtagit åtgärder för att hantera alla de avvikelser som uppkommer”. står det bland annat i beslutet.

Uppgifter från Skolverket visar att Hammarnskolan har en större avvikelse mellan resultaten på nationella proven och terminsbetyget än övriga riket. Rektorn uppger dock att några omotiverade avvikelser inte kunnat identifieras. Enligt beslutet har rektorn inlett ett arbete för att komma till rätta med avvikelserna.

Håller hög kvalitet

Mari-Louise Brage, skolchef vid Hjo kommun, välkomnar skolinspektionens kvalitetsgranskning.

– Min bedömning utifrån inspektionen och vårt eget systematiska kvalitetsarbete är att Hammarnskolan håller hög kvalitet och att verksamheten därmed uppfyller målen i hög utsträckning. Främst när det gäller undervisning samt trygghet och studiero. Undervisningen är varierad, strukturerad, stimulerande och anpassad. Elevernas delaktighet är god. Hammarnskolan arbetar mycket medvetet med trygghet och studiero med goda resultat. Eleverna ges förutsättningar att uppnå de nationella målen, säger hon.

Arbetar med brister

Och de så kallade utvecklingsområdena arbetar redan skolan med, enligt Brage.

– Det handlar om att utveckla samarbetet mellan de tre arbetslagen på skolan för att få samsyn, spridning och öka det kollegiala lärandet. Men också att få en välfungerande introduktion av nyanställda, att lärare som inte har någon ämneskollega på skolan ska få möjlighet att träffa ämneskollegor från andra skolor och att lärare som undervisar på flera skolor blir bättre integrerade i de olika skolornas verksamheter, fortsätter Brage.

Kring betyg och bedömning säger Brage att skillnaderna mellan betyg på nationella prov och elevernas slutbetyg i respektive ämne ska analyseras.

– Det görs i årets systematiska kvalitetsarbete som redovisas i kommunstyrelsen i september. Analysarbetet genomförs av rektor tillsammans med medarbetare där återkoppling och uppföljning är viktiga delar, säger Mari-Louise Brage.

Artikeltaggar

ÅtgärderHammarnskolanHjoHjo kommunLärareMari-Louise BrageSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorSkolverketUndervisning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.