Hoppa till huvudinnehållet

Kräftpremiär på fredag: ”Läs reglerna innan du ger dig ut”

Publicerad:
Kräftfiske för eget bruk är tillåtet inom Hjo kommuns enskilda vatten i Vättern alla helger från fjärde fredagen i juli till andra söndagen i september.
Kräftfiske för eget bruk är tillåtet inom Hjo kommuns enskilda vatten i Vättern alla helger från fjärde fredagen i juli till andra söndagen i september. Foto: Mats Schagerström/TT

Fredag 28 juli klockan 17.00 är timmen slagen för alla som vill fiska kräftor på Hjo kommuns enskilda vatten i Vättern. Då börjar årets kräftfiske.

Enligt hamnvärd Peter Linden i Hjo gästhamn är det inga direkta förändringar mot tidigare år kring kräftfisket. Kräftfisket inleds som alltid den fjärde fredagen i juli och får sedan pågå alla helger från fredag klockan 17.00 till söndag klockan 17.00, till och med den andra söndagen i september. I år den 10 september.

– Tänk på att läsa regler för fisket och på vilka områden du får fiska innan du ger dig ut. Regler och karta finns på kommunens hemsida samt hos turistbyrån. Har du frågor kontaktar du hamnkontoret innan du ger dig iväg, säger Peter Linden.

Det är viktigt att poängtera att det allmänna kräftfisket alltså enbart får ske på Hjo kommuns enskilda vatten i Vättern inom ett avstånd av 300 meter från land.

Det vatten som kommunen äger (enskilt vatten) har ett regelverk och det vatten som länsstyrelserna ansvarar för (allmänt vatten) följer ett annat.

Reglerna är många för det allmänna kräftfisket och vi redogör inte alla här, men Peter Linden vill särskilt skicka med det här:

– Kräftor som är mindre än tio centimeter ska omedelbart släppas tillbaka försiktigt. De ska inte kastas i. Högst sex kräftburar eller håvar per person är tillåtet och kräftfisket är endast till för eget bruk, säger han.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeHjoHjo kommunMiljöVattenVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.