Hoppa till huvudinnehållet

”Gubbhöst” sätts upp på Park i november

Publicerad:
Den 25 november ges teaterförställningen Gubbhöst på Park i Hjo. På bilden Krister Stenestam, vice ordförande i Hjo kultur- och teaterförening, och Thom Britten-Austin, regissör boende i Hjo.
Den 25 november ges teaterförställningen Gubbhöst på Park i Hjo. På bilden Krister Stenestam, vice ordförande i Hjo kultur- och teaterförening, och Thom Britten-Austin, regissör boende i Hjo. Foto: Petra Lundgren

Den nyskrivna pjäsen ”Gubbhöst” sätts upp på Park i november och det är första gången på flera år som det blir teater för vuxna där.

– Många jag pratar med är trötta på tv-serierna, det finns behov av något levande och vad är då bättre än teater? säger regissören Thom Britten-Austin.

”Gubbhöst” är en svart komedi skriven av Bernt Johansson från Habo och handlar om två äldre män, Lindberg och Olsson. De har varit vänner hela livet och åker för 40:e året till den gemensamma stugan i Bergslagen för att stänga den på hösten. Dramat är verklighetsbaserat, men med en del fiktiva inslag.

–Det är klassisk teater, publiken ska underhållas. Men det är nytänkande så till vida att det är en blandning av film och teater, vi har en storbildsskärm på scenen där en del förinspelade scener visas. Det ger en annan dimension, säger Hjo-bon Thom Britten-Austin.

 Rolf Jenner spelar Lindberg i Gubbhöst på Park.
Rolf Jenner spelar Lindberg i Gubbhöst på Park. Foto: Pressbild

Tema tillit

Grundtemat är tillit. Gubbarna får oväntat besök, ett gammalt svek avslöjas och det hotar att rasera deras vänskap.

– Vad händer då? Du ifrågasätter inte bara den andra parten utan också dig själv, är jag den jag trott att jag är? Är någon som jag känt i 40 år verkligen min vän eller är det bara någon jag känner? Och vad är vänskapen värd?

Thom Britten-Austin beskriver det som en emotionell och känslomässigt stark berättelse med gubbhumor.

– Alla i vår generation kommer att småskratta, det finns mycket roligt i dialogen. Det handlar om relationen mellan de här två gubbarna.

Åke Sandén gestaltar Olsson i Gubbhöst.
Åke Sandén gestaltar Olsson i Gubbhöst. Foto: Pressbild

Vad gjorde att du fastnade för och ville regissera ”Gubbhöst”?

– Det är en bra historia. Jag började med dokumentärfilmer, gled över till dramadokumentärer och då fastnade jag mer och mer för renodlat drama. Jag ville gå vidare med en dramaproduktion och när Bernt stack till mig berättelsen tänkte jag att vi skulle göra en film. Men att göra film i dag är en helt annan sak än att göra teater, det kan ta flera år att hitta finansiering till en film.

Så då blev det teater i stället. Krister Stenestam, vice ordförande i Hjo kultur- och teaterförening, tycker att det är väldigt trevligt att föreningen får presentera levande teater för vuxna igen.

– Det finns barn- och ungdomsteater, men vi vill ha föreställningar för vuxna också. Om det blir lyckat kan det här ge flera sådana här projekt, säger han.

Premiär i Eskilstuna

Men det är en ekonomisk fråga. Tanken är att ”Gubbhöst” ska ge ett överskott.

– Biljettförsäljningen täcker inte kostnaderna. Föreningen ska söka bidrag hos Leader och sponsorpengar hos Hjoföretagen, säger Thom Britten-Austin.

Repetitionerna drar i gång i oktober på Eskilstuna teater där det är premiär den 26 oktober. I Hjo ges föreställningen den 25 november på Park.

Daniel Epstein medverkar i Gubbhöst på Park.
Daniel Epstein medverkar i Gubbhöst på Park. Foto: Pressbild

Medverkande skådespelare är: Åke Sandén, Rolf Jenner, Annakarin Sandén och Rebecka Melin, Daniel Epstein och Jesper Hall.

Artikeltaggar

Daniel EpsteinEskilstunaFilmerFöreställningarHaboHjoNöje/KulturRolf JennerSkådespelareTeater

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.