Hoppa till huvudinnehållet

Hjobördiga retorikkonsulten tipsar: Så säger du nej på semestern

Publicerad:
Jonna Nyberg arbetar som retorikkonsult.
Jonna Nyberg arbetar som retorikkonsult. Foto: Sandra Carlsson

Efter ett helt arbetsår så är ledigheten för många äntligen här. Trots att tid till att göra saker finns, så kanske din ork är som bortblåst.

Men varför har man då så svårt för att tacka nej när man blir inbjuden till grillkväll med vännerna? Och hur säger man nej till att gå på svärföräldrarnas kräftskiva?

Nedan tipsar retorikkonsulten Jonna Nyberg om hur man helt enkelt säger nej.

Semestern finns för att du ska kunna få tillfälle att vila och återhämta dig efter flera månaders jobb, men är semestern verkligen återhämtande i dagens samhälle?

Många människor idag har svårt att tacka nej till sommarens alla planer trots att de kanske känner att orken inte finns. Många har svårt att tacka nej till grillfester och att hjälpa kompisar med renoveringar, detta eftersom tiden nu finns.

Retorikkonsulten Jonna Nyberg menar att ja-sägandet många gånger handlar om förväntningar.

– Det handlar om förväntningar som kommer från en själv, men också utifrån. Vi är ganska snabba på att säga ja till saker eftersom vi vill vara till lags.

Jonna Nyberg tipsar om hur du säger nej utan förklaringar.
Jonna Nyberg tipsar om hur du säger nej utan förklaringar. Foto: Sandra Carlsson

Vill vara till lags

Enligt Jonna är inte det svåra för folk att säga nej, utan det handlar egentligen om konsekvenserna av det.

– Det är väldigt svårt att bara säga nej, man känner att man alltid måste ha belägg och en förklaring till varför vi säger nej. I grunden vill vi bli omtyckta, vi vill vara någon som hjälper till och säger ja till allt. Men vi måste komma ihåg att ens ja-sägande inte får bli på bekostnad av ens egen ork.

Vidare berättar Jonna att det är viktigt att öva på att säga nej, trots att det kan kännas som en klump i magen.

– Det är bara en känsla, en känsla är inte farlig. Jag brukar ibland få påminna mina kunder om att de inte ska slösa på sina superkrafter och att vara noga med vem de ger dem till, säger Jonna.

Om man har svårt att säga nej utan att ha en förklaring, hur ska man göra då?

– Börja med att bekräfta frågan innan du säger nej. Till exempel i att ”jag hör att du behöver min hjälp, men jag kan inte just nu”. Sedan måste man våga lita på att andra kan ta emot ett nej. Att sätta gränser för en själv skapar trygghet, säger Jonna.

Vidare menar Jonna att man måste se över vad som är måsten och vad som kommer från hjärtats längtan innan man säger ja till sommarplaner.

– Man behöver stärka sig själv och förstå att det är okej att inte göra något. Mycket handlar om att våga vara den man är och uttrycka det man har behov av. Om du är i behov av vila, gör det. För då investerar du i dig själv under semestern. Dessutom, när du tackar nej så säger du alltid ja till något annat.

Artikeltaggar

ArbeteJonna NybergSemester

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.