Hoppa till huvudinnehållet

Lova hoppas på personligt rekord i Manchester

Publicerad:
Parasimmaren Lova Johansson från Hjo ska tävla i VM i Manchester i augusti.
Parasimmaren Lova Johansson från Hjo ska tävla i VM i Manchester i augusti. Foto: Petra Lundgren

18-åriga Lova Johansson från Hjo laddar för VM i parasimning i Manchester.

– Jag vill komma under två minuter på 50 meter på VM. Men vi får se, man ska inte fokusera för mycket på tid på sitt första mästerskap, säger hon.

Lova Johansson har precis kommit tillbaka från ett träningsläger på Cypern när HT träffar henne på Guldkroksbadet i Hjo.

– Det var bra, jag kunde fila mycket på tekniken och fick mycket bra input från landslagstränarna. Nu ska jag fixa finliret på simningen i Kungsbacka inför VM med en tränare vid min sida, berättar hon.

VM i parasimning pågår mellan den 31 juli och 6 augusti. Lova Johansson tävlar i 50 meter ryggsim och 50 meter frisim den 3 augusti respektive 4 augusti. Hon vet vilka hon tävlar mot.

– Konkurrensen är hård när man kommer utomlands. Det är en tjej från Grekland som tävlar i samma klass, henne hoppas jag kunna hålla farten med och kanske slå. Hon simmar på 2.01 och jag på 2.03.

Simning har alltid varit en del av Lova Johanssons liv.
Simning har alltid varit en del av Lova Johanssons liv. Foto: Petra Lundgren

Simning har alltid varit en del av Lova Johanssons liv. Hon gick på babysim och har, som hon säger, aldrig slutat.

– Eftersom jag inte kan röra mig så mycket på land var det viktigt för mig att hitta mitt eget sätt att röra mig på. Då blev det vattnet och där behöver jag inte ha några hjälpmedel.

Lova Johansson tränar och tävlar för Kungsbacka simsällskap och i höst väntar sista året på gymnasiet.

– Jag trivs jättebra och ångrar verkligen inte att jag flyttat dit, men det är klart man saknar kompisarna och familjen i Hjo i bland. Parasporten är svår, man måste hitta rätt tränare för att utvecklas på rätt sätt. För mig var det svårt att hitta den rätta tränaren här omkring, men Kungsbacka hade tränare som var lite mer erfarna.

Hjo hamn är ett favoritställe som Lova Johansson saknar när hon inte är i Hjo.
Hjo hamn är ett favoritställe som Lova Johansson saknar när hon inte är i Hjo. Foto: Petra Lundgren

Hon kombinerar gymnasiestudierna med sin satsning på simning och har träning på schemat tre morgnar i veckan.

– Det har verkligen visat sig ge resultat. Jag har gått ner 20 sekunder på 50 meter och nästan en minut på 100 meter. Den utvecklingen hade jag inte haft om jag inte flyttat till Kungsbacka.

Lova Johansson tränar nio pass i veckan, fem simpass och fyra gympass där det blir mycket fokus på bål och nacke.

– Jag behöver hålla en lång nacke i vattnet, som vi brukar säga. Mitt huvud kommer först eftersom jag inte kan få fram mina armar.

Vad gillar du bäst, ryggsim eller frisim?

– Oj vad svårt. Jag bytte teknik i frisim för ett år sedan och då har det gått mycket bättre och blivit roligare. Men ryggsim har alltid varit min favorit.

Vad har du för mål med simningen?

– Målet är att komma ut på de stora tävlingsbanorna och göra en karriär som jag kan vara stolt över sedan. Det börjar ta lite fart nu och det är jätteroligt.

Ett annat mål är att komma med i landslaget.

– Nu är jag med i utmanarteamet, det är steget innan landslaget. Man behöver göra ett EM-kval för att komma med i landslaget och de nya kvaltiderna kommer efter VM. Så vi får se efter VM, men chanserna ser goda ut!

Vad ser du mest fram emot i Manchester?

Så klart att få tävla och bli en erfarenhet rikare. Man har mycket att lära sig av sådana stora tävlingar. Vi är ett härligt gäng som åker, det ska bli väldigt roligt!

Artikeltaggar

GreklandHjoKungsbackaSimningSimsport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.