Regeringen vill att patientuppgifter ska kunna tas fram var patienten än befinner sig i landet. Uppdraget har gått till E-hälsomyndigheten som ska t fram ett gemensamt digitalt system för hälso- och sjukvården i Sverige.
Nu finns det också långtgående planer på att också dela patientuppgifter i stora delar av Europa.
Men hur går det då med Västra Götalandsregionens flermiljardsatsning på det nya datasystemet Millennium?
Nyligen gav regeringen i uppdrag till E-hälsomyndigheten att ta fram förslag på färdplan för att genomföra en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården samt tandvården.
– Bristande digital infrastruktur inom hälso- och sjukvården leder till förlorad tid för patienter och skapar frustration hos vårdpersonal. De dåliga förutsättningarna kan i värsta fall resultera i rena patientsäkerhetsrisker, när vårdpersonal saknar uppgifter som är avgörande för att patienten ska få en god vård, sa socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.
För nästan tio år sedan började Västra Götalandsregionen sitt arbete med att ta fram ett sådant system, kallat Millennium. Ett system som ska göra att all sjukvård i regionen, plus kommunerna, kan få samma patientinformation och därmed underlätta för både vårdpersonal och patienter.
Det är just detta som regeringen nu alltså också vill satsa på.
– Nu sjösätter vi vår reform för en gemensam digital infrastruktur i hela landet, så att vårdpersonalens tid i stället ska kunna läggas där den verkligen behövs: på mötet med patienten, förklarade socialminister Jakob Forssmed (KD).
Patientsäkerhet
Enligt pressmeddelandet ställer regeringen höga krav på säkerhet och skydd om den personliga integriteten. Infrastrukturen ska bidra till förbättrad patientsäkerhet genom att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ska dessutom minska den administrativa bördan för hälso- och sjukvårdens medarbetare.
Uppdraget har gått till E-hälsomyndigheten.
Men då kan frågan ställas om det nu kommer ett nytt statligt digitalt system, har satsningen på Millennium då varit i onödan? Konkurrerar det ut Västra Götalandsregionens system?
Nej, det gör det inte enligt Boel Mörck, ordförande programstyrgruppen för regionens Millennium. Hon tycker att det är lovvärt att regeringen försöker ta ett samlat grepp om saken och äntligen ta ett tag kring det nationellt.
– Det stärker oss att vi varit på rätt väg. Det här är precis vad vi försöker uppnå. Patienterna förväntar sig att vi har tillgång till vårddata om man uppgett den i primärvården och sedan kommer till specialistvården, eller tvärtom. Men det har vi inte i dag.
Det viktigaste är nu att de olika plattformarna kan prata med vandra.
– Även om vi inte har samma system så måste de kunna prata med varandra på en gemensam plattform, eller på något sätt dela data. Men det får inte finnas för många plattformar, förklarar Boel Mörck.
Redan i dag finns flera gemensamma nationella plattformar, till exempel 1177 Vårdguiden.
Även i Europa
Men det är inte bara nationellt som de olika patientsystemen ska prata med varandra, nu finns det också långtgående planer att svenska patientuppgifter även ska kunna delas inom EU, inklusive de länder som finns med inom EES.
Socialministern fick så sent som den 29 juni ett slutbetänkande från utredningen som handlar om e-recept och patientöversikter inom EES. Utredningen ska nu ut på remiss till bland andra kommuner och regioner.
Millennium i Västra Götalandsregionen kommer att lanseras under sista kvartalet 2024, då med början i Boråsregionen. Under senare vår 2026 kommer det enligt planen till Skaraborg.
Hittills har kostnaden för Millennium beräknats till drygt fem miljarder kronor.