Hoppa till huvudinnehållet

Ett semesternöje att rensa i förråden

Publicerad:
Jan-Erik Andersson besöker ofta återvinningscentralen i Hjo, och han är generös med att ge den lovord som "perfekt", kan inte vara bättre", samt "ordning och reda".
Jan-Erik Andersson besöker ofta återvinningscentralen i Hjo, och han är generös med att ge den lovord som "perfekt", kan inte vara bättre", samt "ordning och reda". Foto: Emma Björnell

Sommarens regn och kyla har hållit semesterfirarna borta från stranden, men desto fler har tagit tillfället i akt att rensa och städa. Det märks på återvinningscentralen.

– Nu cirkulerar det folk här hela tiden, uppger personalen.

Att kunna slänga skräp är något vi tar förgivet, och så här i semestertider är det högsäsong på återvinningscentralen i Hjo. Seppo Ojanen och Kenny Cedin arbetar där och berättar om verksamheten.

– I sommar har vi mer besökare än förra sommaren. Kanske beror det på att pandemin hängde kvar lite då och att vädret var bättre, tror de.

Restavfall

Denna årstid är det, föga förvånande, mer kompost och ris som slängs, men även mer skrot och restavfall.

Efter att återvinningscentralen förbjöd besökarna att kasta sopsäckar i restavfallet, utan i stället tömma säcken och sortera avfallet, minskade andelen restavfall med ungefär 40 procent.

Seppo Ojanen och Kenny Cedin sköter återvinningscentralen. ”Det är bra tillströmning med folk. Vi märker att fler kommer på dagtid, för många som har grönt kort är lediga nu”, säger Kenny.
Seppo Ojanen och Kenny Cedin sköter återvinningscentralen. ”Det är bra tillströmning med folk. Vi märker att fler kommer på dagtid, för många som har grönt kort är lediga nu”, säger Kenny. Foto: Emma Björnell

Följden blev att mängden förpackningar, wellpapp och plast ökade. Därmed tas skräpet omhand på ett bättre sätt.

Second hand-butiker

Men vad händer egentligen med avfallet när det lämnar återvinningscentralen?

– Vi får ibland höra att "allt körs till samma ställe och bränns upp". Det är helt fel, berättar Seppo Ojanen och förklarar att materialen till stor del återvinns.

Container för inlämning

På återvinningen i Hjo finns en container för secondhand. Den sköts av det sociala företaget Återbruket i Tidaholm och Lindra, som efter en tids uppehåll återigen tar hand om containern.

– De sorterar ut vad de vet att de kan sälja. Resten lämnas här på återvinningen, säger Seppo Ojanen.

Kläder och textilier

Textiler däremot tas omhand av företaget Björkåfrihet, som både har en container och insamlingsboxar på återvinningsstationen.

Vid deras anläggning i Göteborg sorteras kläder och textilier till företagets second hand-butiker. Det som inte går att sälja i de svenska affärerna säljs till andra länder i Europa för återvinning eller second hand-försäljning, uppger företaget på sin hemsida.

Seppo Ojanen på återvinningscentralen förklarar att endast en liten del av textilierna bränns.

– Det är sådant som inte ens går att återvinna till fibrer, avslutar han.

Avfall på resa

Så, när Hjoborna är hemma för att städa under semesterledigheten skickar de samtidigt iväg sitt avfall på en resa, där första stoppet är återvinningscentralen.

Seppo Ojanen och Kenny Cedin sköter återvinningscentralen. "Det är bra tillströmning med folk. Vi märker att fler kommer på dagtid, för många som har grönt kort är lediga nu", säger Kenny.

Jan-Erik Andersson besöker ofta återvinningscentralen, och han är generös med att ge den lovord som "perfekt", kan inte vara bättre", samt "ordning och reda".

Artikeltaggar

ÅtervinningGöteborgHjoMiljöTidaholm

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.