Hoppa till huvudinnehållet

Bad på dagen och skidor på kvällen – Måns gillar spanska kontraster

Publicerad:
Måns Karlsson är lärare på Svenska skolan i Fuengirola och tycker att det är fantastiskt.
Måns Karlsson är lärare på Svenska skolan i Fuengirola och tycker att det är fantastiskt. Foto: Privat

Slumpen gjorde att Måns Karlsson, 25, från Hjo hittade ett jobb på Svenska skolan i spanska Fuengirola. Han gillar klimatet, miljön, människorna - och kontrasterna.

– Man kan bada på dagen och åka skidor i Sierra Nevada på kvällen.

Det är 28-29 grader varmt hos Måns Karlsson när Hjo tidning når honom på telefon i Guardamar i närheten av Torrevieja i Spanien. Det var där han upptäckte att det fanns en Skandinavisk skola och blev nyfiken på jobb i Spanien.

– Jag kollade på internet och såg att Svenska skolan i Fuengirola hade en ledig tjänst som rastverksamhetslärare, jag sökte den på skoj, fick den och på den vägen är det, berättar Måns Karlsson som började där i augusti förra året.

Han är från Hjo och pluggade till fritidspedagog i Jönköping. Där blev han kvar och jobbade i två år i Hovslätt innan han flyttade till Fuengirola. Orten ligger 20 minuter från Malaga och 30 minuter från Marbella.

– Jag har en idrottslärartjänst och har hand om rastverksamheten. Jag organiserar och hittar på olika aktiviteter. Det kan vara lekar, tävlingar, pingisturneringar och fotboll är ganska dominant här.

Till vänster Måns Karlsson tillsammans med några kollegor. Till höger skidåkning i bergskedjan Sierra Nevada.
Till vänster Måns Karlsson tillsammans med några kollegor. Till höger skidåkning i bergskedjan Sierra Nevada. Foto: Privat

Svenska skolan Costa del Sol hade, enligt skolans hemsida, 320 elever läsåret 2022/2023. Det var det högsta elevantalet sedan skolan startade 1969.

– Eleverna är svenska och skolan försöker spegla Sverige så mycket möjligt, vi följer svensk läroplan men styrs av spansk skollag. Vi firar alla svenska och spanska högtider och åker på utflykter i närområdet för att ta del av den spanska kulturen.

Det är en privat skola som har förskola, grundskola och gymnasium.

– Det ger en familjär känsla med alla elever under samma tak. Vi följer det svenska skolåret, men vi börjar lite senare på hösten, 1 september, eftersom det är för varmt innan dess.

Tycker det är fantastiskt

Måns Karlsson hade inga direkta förväntningar när han började jobba på skolan.

– Jag ville se hur det var att jobba och bo i Spanien. Det visade sig vara fantastiskt och min tanke är att vara kvar. Jag gillar klimatet, miljön och människorna. Det är sådana kontraster här; man kan bada på dagen och åka skidor i Sierra Nevada på kvällen.

I Fuengirola bor det nästan bara skandinaver och det går lätt att ta sig fram på engelska - eller svenska.

– Jag kunde lite spanska när jag flyttade hit, jag pluggade på högstadiet och jag har rest mycket till Spanien i och med att mina föräldrar har en lägenhet här. Då har jag snappat upp och annat. Vi får gå spanskakurser gratis samtidigt som vi jobbar, det är bra!

Hänger med kollegorna

Alla elever på skolan läser spanska och har lika många lektioner i spanska som svenska.

– Det finns olika nivåer beroende på hur bra de är på spanska. Det gör att en elev i åttan och en i sexan kan gå i samma grupp.

Personalgruppen består av både svenskar och spanjorer.

– Det är blandade åldrar, vi var många unga nya som började förra året och vi hänger ganska mycket.

Vad vill du säga till dem som funderar på att jobba utomlands, till exempel som lärare?

– Testa! Det värsta som kan hända är att du flyttar hem igen. Man vet vad man har, så man måste testa vingarna, tycker Måns Karlsson.

Artikeltaggar

FörskolorHjoKlimatLärareSierra NevadaSkola och utbildningSkolorSpanien

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.