Hoppa till huvudinnehållet

Här lever de campinglivet i sommar: ”Generöst med gratis bad”

Publicerad:
Familjen Mattsson från Färingsö i Ekerö kommun valde en sjudagars-semester till Hjo camping med husvagnen i år. Här får familjens busfrö ”dinon” av mamma Marie och pappa Hasse.
Familjen Mattsson från Färingsö i Ekerö kommun valde en sjudagars-semester till Hjo camping med husvagnen i år. Här får familjens busfrö ”dinon” av mamma Marie och pappa Hasse. Foto: Christoffer Tuulik

Årets campingsäsong i Sverige väntas redan slå rekordåret 2022.

Hos Hjo camping är det varken mer eller mindre än tidigare år:

– Det är lika knökfullt hos oss som alltid under högsäsongen, säger ägaren Annelie Lindeblad.

En norrman på väg ut, en holländare på väg in och det mesta är förbokat långt i förväg. Bommen till Hjo camping är mer uppfälld än nedfälld när högsäsongen just nu är som mest intensiv.

Merparten av de fordon som ses runt om på campingen just under tidningens besök är faktiskt svenskregistrerade.

– Vi valde att lägga en semestervecka i Hjo i år på grund av att campingen fick ett bra omnämnande i en facebookgrupp för campare tidigare i år, säger Marie Mattsson, från Färingsö i Ekerö kommun.

Hon packar ihop husvagnen och hennes man Hasse Mattsson drar upp pinnarna till förtältet. Barnen springer runt och busar konstant.

Gratis bad lockar

Familjen är särskilt nöjda med Guldkroksbadets närhet:

– Att det är gratis att bada för alla känns ganska otroligt. Hjo kommun verkar vara en generös kommun jämfört med många andra kommuner, säger Hasse Mattsson, som är i färd med att lämna efter sju dygn för två dygn i Harge utanför Askersund.

En salig skojfrisk samling, förlåt en hel släkt, från Uddevalla på väg till stan med barnvagnar och barn. Längst fram går Andreas Björkdahl och Johan Almgren.
En salig skojfrisk samling, förlåt en hel släkt, från Uddevalla på väg till stan med barnvagnar och barn. Längst fram går Andreas Björkdahl och Johan Almgren. Foto: Christoffer Tuulik

Längre bort är en norsk familj på väg att ”reisa” vidare till Ullared, föga förvånande för shoppingens skull.

– Vi passar på att handla så mycket vi kan i Sverige nu när det är lägre priser här, säger Roar Klaüsen, som reser med fru och barnbarn från Skien i sydöstra Norge.

Roar Klaüsen, i mitten, reste till Hjo med fru, dotter och barnbarnet efter allt gott de hört om Hjo från sina norska vänner.
Roar Klaüsen, i mitten, reste till Hjo med fru, dotter och barnbarnet efter allt gott de hört om Hjo från sina norska vänner. Foto: Christoffer Tuulik

Lugnare än på 1980-talet

Två veteraner från Taberg, Anders och Florence Ekström, har i samma stund slagit sig ned framför förtältet till sin husvagn. Här har de stått varje säsong sedan år 2005. De bodde första gången på Hjo camping 1980.

– Vi sålde huset vi bott i under 50 år i våras och är faktiskt folkbokförda här på campingen i Hjo till vi flyttar in i ett annat hus i höst. Hjo är en fin småstad på alla sätt och vis. Det är mer barnfamiljer här på senare år vilket gör det ännu roligare. Campingen är lugnare än på 1980-talet då det kunde vara riktiga slagfältsfester i samband med midsommarbasaren till exempel, säger Anders Ekström.

Anders och Florence Ekström från Taberg, söder om Jönköping, spenderar hela sommaren i Hjo i år. Här på campingen har de bott varje sommar sedan 2005.
Anders och Florence Ekström från Taberg, söder om Jönköping, spenderar hela sommaren i Hjo i år. Här på campingen har de bott varje sommar sedan 2005. Foto: Christoffer Tuulik

Och Florence Ekström kommer med en liten passning till alla som älskar att åka till kusten för att möta havet:

– Vättern är mycket bättre att bada i, här blir du riktigt ren. Vättern är betydligt renare än havet, anser Florence Ekström.

Anders Ekström har plockat fram några roliga figurer av 91:an och ”Elvira” samt en svart katt som alla gjordes för länge sedan av fångar på tidaholmsanstalten.
Anders Ekström har plockat fram några roliga figurer av 91:an och ”Elvira” samt en svart katt som alla gjordes för länge sedan av fångar på tidaholmsanstalten. Foto: Christoffer Tuulik

Fler utländska turister

Sammanfattningsvis går det lika bra som förra året för Hjo camping. Det anser Annelie Lindblad, som äger verksamheten tillsammans med sin man Göran, sedan nio år tillbaka.

– Vi märker av en ökning av utländska turister i år. Men vi har lika många campare som vi alltid haft de senaste åren. Det är knökat helt enkelt, säger hon.

Oscar Da Silva, 9 år, med hunden Elsie och mamma Åsa Johansson från Alingsås följde med till Hjo över en helg med mormor och morfars husbil.
Oscar Da Silva, 9 år, med hunden Elsie och mamma Åsa Johansson från Alingsås följde med till Hjo över en helg med mormor och morfars husbil. Foto: Christoffer Tuulik
Här är Hjotjejerna som servar alla besökare i sommar. Från vänster: Wilma Persson, Wilma Eklund, Annelie Lindeblad, Olivia Lundborg och Maja Melker.
Här är Hjotjejerna som servar alla besökare i sommar. Från vänster: Wilma Persson, Wilma Eklund, Annelie Lindeblad, Olivia Lundborg och Maja Melker. Foto: Christoffer Tuulik
Svensk campingsommar...
Svensk campingsommar... Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

Anders EkströmÅsa JohanssonCampingFäringsöHjoHusbilarHusvagnarMänskligtTrafikVätternWilma Persson

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.