Hoppa till huvudinnehållet

Malins livslånga intresse blir hennes yrke: ”Det har varit en resa”

Publicerad:
Malin Rylander blir författare och släpper första boken Hjärtslagaren i en ny boktriologi.
Malin Rylander blir författare och släpper första boken Hjärtslagaren i en ny boktriologi. Foto: Emma Björnell

Redan som femåring skrev Malin Rylander sin första berättelse på papper som hon häftade ihop till en bok.

Nu, flera år senare, visar hon glatt upp sin alldeles egna spänningsroman, denna gång skapad med hjälp av förlag, tryckeri och såklart egen fantasi.

Skrivandet har följt Hjobon Malin Rylander genom livet, inte minst som det stora fritidsintresset, men också med journalistutbildning och arbete på tidningar såsom Hjo tidning. För två år sedan tog hon sin passion till en ny nivå. Då sade hon upp sig från sin tjänst som klubbchef på Hökensås golfklubb för att ägna sig helt åt författarskapet. Efter ett års skrivande och ytterligare ett års bearbetning har nu hennes debutroman Hjärtslagaren släppts.

– Det har varit en resa och det känns jättekul att det blev av, säger Malin med ett leende på läpparna.

Siri och tystnadskultur

Berättelsen utspelar sig i den fiktiva staden Strandboberg och består av två parallella historier som vävs ihop. Dels handlar den om Siri som får kontakt med sin mormor efter sin mammas bortgång. Dels präglas berättelsen av en kvinnomisshandel och tystnadskulturen kring den.

– En tanke är att läsaren ska förstå signaler på våld och förhoppningsvis våga agera, förklarar Malin.

"Gäller bara att bli klar"

Hjärtslagaren är första delen i en trilogi, där de andra delarna kommer gestaltas ur Siris mammas respektive mormors perspektiv. Malin Rylander hoppas att debutboken bara är startskottet på en framtid som författare, men kanske har hennes karriär redan pågått länge, i det dolda. Hon började nämligen skriva på flera historier när hon studerade för tio år sedan.

– Jag är tacksam för åren jag pluggade. Då hade jag mycket tid att påbörja berättelser men jag saknade förmågan att slutföra dem. Så nu gäller det bara att bli klar! utbrister Malin.

Självförtroende viktigt

Det är inte bara ord som ska präntas ner innan en bok är klar, utan Malin Rylander har fått många nya erfarenheter i och med att boken färdigställts.

– Jag har varit med i förlagets process, från att välja bilder på omslaget till hur baksidestexten ska vara. Genom det fick jag väldigt bred kunskap.

Att satsa helt på författarskapet gjorde även att Malin litegrann sattes på prov.

– I början skrev jag bara när jag hade inspiration, men jag insåg snart att jag behövde sätta tider för mig själv, förklarar Malin och innan hon berättar om den stora utmaningen:

Malin Rylander blir författare och släpper första boken Hjärtslagaren i en ny boktriologi.
Malin Rylander blir författare och släpper första boken Hjärtslagaren i en ny boktriologi. Foto: Emma Björnell

– Att veta om boken håller är svårt. Jag sitter och skriver för mig själv men vet inte om någon tycker berättelsen är bra.

För att vända svårigheterna valde Malin att göra projektet för sin egen skull.

– Jag försökte upprätthålla mitt självförtroende genom att tänka att "hursomhelst har jag i alla fall skrivit en bok, oavsett vad andra tycker om den". Nu börjar respons från läsare trilla in, vilket är jättekul!

Har du någon speciell författar-förebild?

– Jag läser ganska blandat, från deckare till feelgood och biografier, så det är ingen speciell person jag ser upp till. Språkmässigt har jag min egen melodi som jag kör på och jag får inspiration av omgivningen, genom att lyssna och iaktta. De intrycken lagrar jag inombords. Sedan, när det är lugnt och tyst runt mig, kommer de bästa idéerna fram. Och såklart använder jag min fantasi väldigt mycket! avslutar Malin Rylander.

Artikeltaggar

BerättelserDeckareFörfattareHistoriaHjoHökensåsLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.