Hoppa till huvudinnehållet

Experimenthuset visar ”verkligheten” i vitögat

Publicerad:
Oskar Wiktorsson, 13, tar en paus i tittandet på 360 graders filmer från olika platser runt om i världen. Hans bröder Emil, 9, och Erik, 11, tittar fortfarande på det de ser i VR-glasögonen på Experimenthuset.
Oskar Wiktorsson, 13, tar en paus i tittandet på 360 graders filmer från olika platser runt om i världen. Hans bröder Emil, 9, och Erik, 11, tittar fortfarande på det de ser i VR-glasögonen på Experimenthuset. Foto: Petra Lundgren

Experimenthuset i stadsparken har förvandlats till krisdrabbade områden i andra länder i sommar. Med hjälp av VR-teknik kan unga som äldre se ”verkligheten” i vitögat.

– Och all hjälp från världssamfundet som faktiskt gör skillnad i dessa områden, säger ägaren Erik Lundquist.

– Det ser fattigt ut. Barnen sitter och plockar med pinnar på en lekplats. En mamma står i ett kök med fem barn men jag ser ingen mat.

Det säger Oskar Wiktorsson, 13 år från Vetlanda, när han tittar runt i Uganda med hjälp av ett par VR-glasögon i Hjo.

– Här kan ung som gammal se hur det kan vara i svältens Uganda. Du kan se hur det ser ut i Jordanien dit miljoner människor flyr kriget i Syrien, säger Erik Lundquist, ägare till Experimenthuset i Hjo.

Utställningen ska ge hopp också. Syftet är att visa hur världssamfundet hjälper i krigs- och krisdrabbade områden runt om i världen.

För syskonen Alice och William Holmqvist från Väring var såpbubblorna bland det roligaste.
För syskonen Alice och William Holmqvist från Väring var såpbubblorna bland det roligaste. Foto: Petra Lundgren

Spännande hus

Oskar Wiktorsson kollar vidare i VR-glasögonen tillsammans med sina två bröder Emil, 9, och Erik, 11.

– Vi har testat lite av varje i huset. Det är spännande här, tycker nioåringen

Erik Lundquist som bekant är aktiv i Hjo rotaryklubb har i ett samarbete med skolor och organisationer tagit utställningen med material från reportageteam till Hjo.

I orolig tid

Här visas den fram till oktober och är ett av årets nya inslag på Experimenthuset.

– Många barn blir oroliga av det de ser på tv-nyheterna. Krig, kris och andra farliga saker. Skolpsykologer säger att det är viktigt att göra något åt barnens rädsla, direkt. Utställningens syfte är att både barn och äldre ska kunna få en insikt i all den hjälp som faktiskt finns i krisdrabbade områden, fortsätter Lundquist.

Farmor Christina Holmqvist var flitig besökare till fjärilsmuséet när det begav sig med barnen. Nu åker hon till Experimenthuset med barnbarnet Alice.
Farmor Christina Holmqvist var flitig besökare till fjärilsmuséet när det begav sig med barnen. Nu åker hon till Experimenthuset med barnbarnet Alice. Foto: Petra Lundgren

Om vi fortsätter i Uganda för ett ögonblick har hjälporganisationer sett till så personer kan flytta till nya ej bebyggda områden i landet.

– I utställningen kan man se hur det byggs upp nya hyddor av lertegel i ett område där det går att odla bättre än området de lämnat. Det tar veckor för folket att gå till detta område, men när de är där kan de fortsätta leva sina liv fast med mer mat på bordet.

Utveckling

Experimenthusets bottenvåning ser med andra ord lite annorlunda ut i år. Verksamheten som funnits på samma plats sedan 2006 har haft många besökare hittills i sommar, enligt Lundquist.

– 120 besökare i huset i går när vädret var sådär. I dag har vi inte lika många men solen lyser lockande..

Han vill fortsätta driva huset framåt och hälsa nya besökare välkomna med ett 50-tal små och stora experiment.

– Jag gillar den positiva energi det här huset ger alla besökare. Här jobbar vi med attityder, energi, metodiskt och pedagogiskt för den personliga utvecklingens skull.

På övervåningen kan man titta rakt in i en bikupa från Ringabergets biodling. Erik Lundquist berättar att de bara finns där under säsongen innan de transporteras hem till Ringaberget igen.
På övervåningen kan man titta rakt in i en bikupa från Ringabergets biodling. Erik Lundquist berättar att de bara finns där under säsongen innan de transporteras hem till Ringaberget igen. Foto: Petra Lundgren
Erik Lundquist berättar gärna mer om de bilder man ser i utställningen.
Erik Lundquist berättar gärna mer om de bilder man ser i utställningen. Foto: Petra Lundgren

Artikeltaggar

BarnErik LundquistFilmFilmerHjoSkolorSyrienTurismUgandaUtställningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.