Hoppa till huvudinnehållet

Feriepraktik på stadsbiblioteket - perfekt för Vera som vill bli bibliotekarie

Publicerad:
Vera Sundler är feriepraktikant på Hjo stadsbibliotek under tre veckor. Hennes handledare är bibliotekarien Fredrika Johansson.
Vera Sundler är feriepraktikant på Hjo stadsbibliotek under tre veckor. Hennes handledare är bibliotekarien Fredrika Johansson. Foto: Petra Lundgren

17-åriga Vera Sundler funderar på att utbilda sig till bibliotekarie. Därför var det extra bra att hon fick göra feriepraktik på Hjo stadsbibliotek i sommar.

Det är en vanlig sommarförmiddag på Hjo stadsbibliotek där Vera Sundler från Blikstorp är feriepraktikant under tre veckor. Praktiken sökte hon via Hjo kommun och blev tilldelad en plats.

– Det var roligt att det just blev på biblioteket.

Vera Sundler har nämligen funderat på att bli bibliotekarie.

– Tanken föddes för ett halvår sedan när jag och mina föräldrar pratade om min framtid och vilket arbete som skulle passa för mig.

Vera Sundler brukar börja dagen med att leta efter reserverade böcker som sedan ställs i en hylla.
Vera Sundler brukar börja dagen med att leta efter reserverade böcker som sedan ställs i en hylla. Foto: Petra Lundgren

Feriepraktiken har gett Vera Sundler en bild av vad en bibliotekarie gör och hon har fått testa några av arbetsuppgifterna.

– Det jag brukar göra först morgonen innan vi öppnar är att kolla efter reserverade böcker. Det är roligt att leta efter dem under olika kategorier i hela biblioteket. Det kan vara tio böcker, ibland är det 20 eller nästa 30.

Böckerna ställs i en hylla med reservationer i receptionen på Kulturkvarteret om de inte ska skickas till något annat bibliotek.

– Jag får även ta hand om återlämnade böcker och sortera in dem i hyllorna.

Det är VM i damfotboll och på Hjo stadsbibliotek finns en hylla med böcker om just damfotboll. Där har Vera Sundler fått använda sin kreativa sida och arrangerat böckerna.

Vera Sundler har arrangerat böckerna på hyllan om damfotboll.
Vera Sundler har arrangerat böckerna på hyllan om damfotboll. Foto: Petra Lundgren

Har du fått ett större intresse att bli bibliotekarie i och med feriepraktiken?

– Ja, det skulle jag säga att jag fått. Jag tycker att det är ett mysigt bibliotek här och gillar mina arbetskamrater och arbetsuppgifter, säger Vera Sundler som börjar sista året på estetiska programmet på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm till hösten.

Att sortera in återlämnade böcker i hyllor och lådor är en arbetsuppgift Vera Sundler får göra.
Att sortera in återlämnade böcker i hyllor och lådor är en arbetsuppgift Vera Sundler får göra. Foto: Petra Lundgren

Fredrika Johansson är bibliotekarie och Vera Sundlers handledare under feriepraktiken.

– Det är jättekul att kunna ge ungdomar en möjlighet att testa på arbetslivet, det är absolut det främsta. Särskilt för någon som är sugen på att bli bibliotekarie, som Vera, och ge en känsla av hur det är. Det finns så himla många olika uppgifter att jobba med på ett bibliotek, säger hon.

Artikeltaggar

BibliotekBlikstorpBöckerHjoKulturkvarteretLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.