Hoppa till huvudinnehållet

Biologisk mångfald utan uppsamling av gräsklipp

Publicerad:
Kommunen har ställt om fyra hektar gräsytor till ängsmark i tätorten, bland annat här på Knäpplan. Slåttern sker efter blomningen och höet tas om hand. Detta ska öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerare.
Kommunen har ställt om fyra hektar gräsytor till ängsmark i tätorten, bland annat här på Knäpplan. Slåttern sker efter blomningen och höet tas om hand. Detta ska öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerare. Foto: Lars-Ola Carlén

Hjo kommun arbetar aktivt med att gynna den biologiska mångfalden. Bland annat har man ställt om fyra hektar gräsmattor i stan till ängar med blommande örter för att skapa gynnsamma miljöer för insekter som är viktiga pollinerare.

Socialdemokraterna i Hjo uppmärksammade frågan om det snabbt minskade antalet insekter i en motion till fullmäktige.

– Har du märkt att det fastnar väldigt lite insekter på bilen vindruta?, undrade Pierre Robert Rydén (S).

Fler blommande ytor måste till för att vända problemet med minskande antal insekter, som ju är förda åt fåglar och andra djur, men även viktiga pollinerare.

– I Hjo klipps det mycket gräs längs gång- och cykelbanor, samt på grönområdet, där man låter klippet ligga kvar. Då göds marken och man får färre och frodigare växter, som skymmer sikten mer. Tar man bort klippet blir marken magrare, vilket gynnar mångfalden. Då blir det snabbt en massa mat till insekterna, och dessutom väldigt vackert.

Fler blommande ytor behövs för att öka den biologiska mångfalden och ge pollinerare en bra grogrund.
Fler blommande ytor behövs för att öka den biologiska mångfalden och ge pollinerare en bra grogrund. Foto: Lars-Ola Carlén

Rydén ville därför att kommunen skulle ta fram skötselråd för att samla ihop gräsklippet på de ytor som kommunen sköter, för att gynna mångfalden.

Omställning fortsätter

Tekniska utskottets ordförande Stefan Swenson (M) konstaterar i sitt svar på motionen att Hjo kommun redan arbetar på många sätt för att öka den biologiska mångfalden.

– Exempelvis har vi under de senaste åren förvandlat flera gräsmattor till ängsytor. I Hjo tätort handlar det om fyra hektar. Ytorna slås efter blomning och höet tas sedan bort. Arbetet är långsiktigt och ökar den biologiska mångfalden, konstaterar Swenson.

Kommunen har idag slåtterängar på flera större grönområden och omställningsarbetet fortsätter.

Den kommunala maskinparken är idag inte anpassad för att kunna samla upp det avklippta gräset utmed gång- och cykelbanor, men Stefan Swenson lovar att frågan om uppsamling av gräs kommer att beaktas när det blir aktuellt med komplettering eller inköp av nya maskiner.

Pierre Robert Rydén kände sig nöjd med svaret på motionen och ambitionen att öka de biologiska mångfalden, även om det betyder ett och annat myggbett.

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldBlommorDjur och naturHjoModeraternaPierre Robert RydénSocialdemokraterna

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.