Hoppa till huvudinnehållet

Efter fjolårets skräll: ”Pressen har ökat”

Publicerad:
Träningskonsultens Viktor Henrysson tog en imponerande andraplats i Cykelvasan i fjol. Sedan dess har varje träningspass handlat om att förbereda sig inför årets lopp.
Träningskonsultens Viktor Henrysson tog en imponerande andraplats i Cykelvasan i fjol. Sedan dess har varje träningspass handlat om att förbereda sig inför årets lopp. Foto: Erica Augustsson

Cykelvasan 2022 blev lite av en dröm som gick i uppfyllelse för Viktor Henrysson. Efter andraplatsen i fjol är Träningskonsultens cyklist nu redo för en ny start på lördag.

– Det kommer bli sjukt svårt att upprepa det, men målet för mig och teamet är topp tre, säger han.

Förra årets tävling bjöd på en riktig nagelbitare till avslutning på vägen in mot Mora.

Ett av landets största cykelnamn, Serneke Allebikes Emil Lindgren bjöd på show tillsammans med Skövdebaserade Träningskonsultens Viktor Henrysson.

Duon gick loss och gjorde upp om segern i det största klassiska mountainbikeloppet på svensk mark.

Efter 94 kilometers cykling fick Henrysson ge sig på upploppet och körde in som tvåa bakom Lindgren efter en imponerande insats.

– Förra året var en dröm som gick lite i uppfyllelse. Att få gå i en utbrytning som höll så långt. Att få göra Cykelvasan på det sättet, det var riktigt stort för mig, säger Viktor Henrysson om fjolårets insats.

Nu är det dags igen. På lördag avgörs den 15:e upplagan av Cykelvasan 90 mellan Sälen och Mora.

– Varje träningspass jag har gjort det här året har varit med Cykelvasan 2023 i bakhuvudet, för att det ska bli lika bra i år. Det kommer bli sjukt svårt att upprepa det, men målet för mig och teamet är topp tre, säger Viktor Henrysson.

Känner du större press efter framgången i fjol?

– Pressen har verkligen ökat till den här säsongen. Samtidigt var det lite tungt i början säsongen men det känns som att formen är på gång. Den största pressen är det nog ändå jag som sätter på mig själv, snarare än att den skulle komma från andra, säger Henrysson.

Skövdecyklisten Johan Norén är teamkollega med fjolårssegraren Emil Lindgren och har själv en sjätteplats som bästa resultat från 2018.
Skövdecyklisten Johan Norén är teamkollega med fjolårssegraren Emil Lindgren och har själv en sjätteplats som bästa resultat från 2018. Foto: Erica Augustsson

”Mer taktik”

Skövdecyklisten Johan Norén är numera teamkollega med fjolårets segrare Emil Lindgren i Serneke Allebike. Han hoppas förstås på det egna teamet i årets lopp.

– Målsättningen är att någon i teamet ska vinna. Vi har fem-sex åkare som alla har chans att vinna, så förutsättningarna är goda, säger Johan Norén och fortsätter:

– För egen del har jag en sjätteplats som bäst (från 2018) och jag skulle så klart gärna förbättra den placeringen.

Nytt för i år är den inledande bansträckningen. Till skillnad från tidigare år kommer cyklisterna nu att starta loppet uppför den klassiska startbacken där skidloppet mellan Sälen och Mora tar sin början.

– Cykelvasan är ett speciellt lopp som skiljer sig lite från de andra långloppen då banan är mer lättåkt och det blir mer taktik. Det ska bli intressant att se hur den nya startbacken påverkar loppet, om fältet kommer att delas upp tidigare än vanligt. Det är något som jag lite hoppas på, säger Norén.

Förra året var Norén en av många cyklister i en stor andraklunga – knappt två minuter bakom tätduon Lindgren och Henrysson. Även Erik Zälle och Jesper Svensson, som båda tävlar för Träningskonsulten i år, fanns med i samma klunga.

Hjo VK-cyklisten Erica Zetterlund körde i mål på tiondeplats i damernas tävlingsklass i fjol.

Den här säsongen visar hon fin form i Långloppscupen där hon nu ligger på tredje plats efter fem körda deltävlingar och lär säkerligen vara sugen på en ny framskjuten placering i Cykelvasan.

Artikeltaggar

CykelvasanEmil LindgrenHjoJohan NorénMoraMountainbikeSälenSernekeTräningskonsulten

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.