Hoppa till huvudinnehållet

Poddbröder besökte Hjo och föreslog ny slogan

Publicerad:
Niklas Brandin och Tobias Söderman är bröderna bakom podden Magiska godnattsagor. Barn skickar in förslag på sagor, AI-roboten Aida skapar dem och bröderna läser in dem.
Niklas Brandin och Tobias Söderman är bröderna bakom podden Magiska godnattsagor. Barn skickar in förslag på sagor, AI-roboten Aida skapar dem och bröderna läser in dem. Foto: Privat

Bröderna bakom podden Magiska godnattsagor är ute på en Sverigeturné och i veckan besökte de Hjo.

– Vi har fått önskemål på sagor från barn i Hjo. Det var tråkigt väder när vi var där, men det är en fin och mysig stad som vi gärna kommer tillbaka till, säger Niklas Brandin.

Magiska godnattsagor hade premiär den 9 januari i år. Det är en podd som görs av bröderna Niklas Brandin och Tobias Söderman från Göteborg.

– Jag och mina barn lyssnade på en annan podd med sagor. När det blev paus i den ville mina barn ha fler godnattsagor. Både jag och min bror gillar att ha olika projekt i gång och vi gillar teknik, berättar Niklas Brandin om bakgrunden.

Stort genomslag

Idén fick de samtidigt som AI slog igenom och de insåg att de kunde göra egna godnattsagor till sina barn.

– Vi gjorde några avsnitt på skoj för att se om det var fler som ville lyssna. Det visade sig vara populärt, vi gasade på och gjorde poddavsnitt sju dagar i veckan. Vi fick önskningar från hela Sverige och världen.

Niklas Brandin tror att det stora genomslaget beror på att barnen får styra innehållet i podden.

– De får önska vad de vill höra en godnattsaga om. Vi får flera hundra förslag i veckan. Barn har väldigt rolig fantasi och hittar på saker som vuxna inte alltid kommer på, så det blir ofta väldigt roliga sagor.

AI-genererade sagor

Det är AI-roboten Aida som gör sagorna och det är bröderna som läser in dem.

– Förutom sagan brukar vi ha med fakta om ett ämne varje dag.

Inför sommaren funderade bröderna på om de skulle ta en paus och vara lediga, eller om de skulle hitta på något annat roligt.

– Vi kom på att vi länge hade pratat om att vi skulle åka ut i husbil och semestra. Så då blev det en Sverigeturné där vi får träffa lyssnare, besöka deras städer och samtidigt gör vi avsnitt så att barnen får lära sig om olika städer i Sverige.

I måndags besökte bröderna Hjo och det resulterade i avsnittet ”Dr. Tandis och den sötsura hemligheten”.

Vad hittade ni på i Hjo?

– Vi var i hamnen en sväng och käkade glass, vi tittade på de gamla trähusen. Vi hade en egen kampanj också, vi tyckte att det var lite uttjatat att alla säger I love Hjo, så vi föreslog en ny slogan: Hjo-Lo. Det var några barn som nappade i alla fall! berättar Niklas Brandin.

Under sommaren gör bröderna tre avsnitt i veckan, varav ett är öppet för alla och två är för medlemmar i Magiska godnattsagors klubb.

– Vi har insett att varken vi eller Aida orkar göra avsnitt sju dagar i veckan. Nu blir det på vardagar, tre öppna och ytterligare två för klubbmedlemmar.

Magiska godnattsagor finns bland annat på Spotify och Apple podcast.

Artikeltaggar

AppleGlassGöteborgHjoHusbilarNöje/KulturPodcastRobotarSpotifyTândiTeknik och vetenskap

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.