Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhetsstrateg: ”Väktare och sämre väder bidrog troligen till lugn”

Publicerad:
Stora torget i Hjo är ett ställe som väktare patrullerat i sommar. Julian Rittermann är säkerhetsstrateg på Hjo kommun.
Stora torget i Hjo är ett ställe som väktare patrullerat i sommar. Julian Rittermann är säkerhetsstrateg på Hjo kommun. Foto: Petra Lundgren

Väktare i kombination med det sämre vädret bidrog troligtvis till att Strömparterren och området vid Stora torget varit lugnare i sommar i Hjo.

– Det är indikationer vi ser, men vi behöver utvärdera mer och prata med dem som haft verksamhet i hamnen, för att se hur de har upplevt det, säger Julian Rittermann, säkerhetsstrateg.

De senaste somrarna har det varit stora problem med störande musik och körning framför allt på Strömparterren och i hamnområdet.

– Kommunledningen upplevde att det inte gick att förlita sig på polisen kunde avsätta resurser, utan det behövdes en extra insats. Då valde vi att testa det här upplägget med väktare, säger Julian Rittermann som är säkerhetsstrateg i Hjo kommun.

Väktare patrullerade

Under vecka 25 till 30 patrullerade väktare från Securitas i Hjo under tre nätter på vardagar samt helgnätter. Strömparterren och Stora torget var deras fokusområden.

– Efter första veckan kom vi överens med dem att de skulle åka runt i stan så fort de upplevde att det inte fanns så mycket att göra där, framför allt till skolgårdar.

Vad kan ni se för resultat?

– Enligt de väktarrapporter som vi fått in efter varje pass, upplever jag att det haft effekt och att stöket minskat eller flyttat till andra platser i stan.

Vilka platser handlar det om?

– Vi har haft problem med stök på skolgårdar. Det har varit skadegörelse, framför allt på Guldkroksskolan och Hammarnskolan under den tidigare delen av sommaren. Så vi misstänker att det flyttats dit och det kan även ha flyttats till andra ställen som vi helt enkelt inte har så bra koll på.

Blir det någon fortsättning?

– Vi kommer inte att ha väktare i höst som det ser ut nu. Om det blir ett liknande upplägg nästa sommar får kommunledningen ta ställning till när utvärderingen är klar.

När ska den vara klar?

– Nu är det semestertider, men i slutet av augusti eller början av september har vi nog utvärderat klart, då har alla kommit tillbaka och fått säga sitt.

Det är förbud mot fordonstrafik mellan 22 och 05 året om, bland annat på gator in till Stora torget. Men det är något som inte följs av alla.
Det är förbud mot fordonstrafik mellan 22 och 05 året om, bland annat på gator in till Stora torget. Men det är något som inte följs av alla. Foto: Petra Lundgren

Har det varit fler än väktare ute i sommar?

– Vi har några nattvandrare som är ute när de har möjlighet och de har framför allt varit ute på helgerna. Under Rock mot cancer hade vi polisvolontärer i Hjo. Vi har även ungdomscoacher som rört sig där ungdomar finns.

Hjo kommun har sedan årsskiftet en tipstjänst, har ni fått in tips den vägen?

– Nej tyvärr, vi har inte fått in ett enda tips. Det finns ett anonymt formulär på webben där man kan tipsa och det går även att ringa, skicka sms, mms eller mejl om man till exempel känner otrygghet eller hör störande musik.

Väktare har även patrullerat i hamnområdet för minska körning och hög musik.
Väktare har även patrullerat i hamnområdet för minska körning och hög musik. Foto: Petra Lundgren

Tipstjänsten ska vara ett komplement till att tipsa polisen.

– Vi, tillsammans med polisen, har upplevt att det är en hög tröskel att höra av sig till polisen och då blir det ofta så att information som är viktig faller lite mellan stolarna. Vi hade hoppats att tjänsten skulle sänka tröskeln så att Hjobor hörde av sig och delade med sig av det som de vet.

Julian Rittermann tror att Hjo kommun behöver informera mer om vad det faktiskt innebär att tipsa kommunen.

– Vi samverkar med polisen och andra aktörer i kommunen och delar informationen så att vi kan arbeta brottsförebyggande tillsammans.

Om man vill anmäla stök eller störande musik, hur gör man då?

– Numera kan störande musik vara förargelseväckande beteende enligt brottsbalken och då ska man höra av sig till polisen. Är det akut ringer man 112 och vill man informera kan man ringa 114 14.

Kostnaden för väktarna under sommaren är 323 000 kronor.

Artikeltaggar

BrottsförebyggandeGuldkroksskolanHammarnskolanHjoRockSamhälleSecuritasSkadegörelseStora torget

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.