Hoppa till huvudinnehållet

Smittan sprider sig bland småfåglar – matning ”bör upphöra” enligt SVA

Publicerad:
Grönfink som sitter i en rönn.
Grönfink som sitter i en rönn. Foto: Hasse Holmberg

Att mata småfåglar är både trevligt och lärorikt. Samtidigt ökar utfodringen risken för att sprida smitta – något som bland andra en familj i Brevik insåg efter att under flera dagar hittat döda grönfinkar på tomten.

Nu rekommenderar SVA att all fågelmatning i trakten tillfälligt upphör.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, förklarar att ”sjukdomar är en av många naturliga processer som påverkar vilda djur. Sjuka fåglar vistas gärna vid foderbord för att enkelt få tillgång till foder, vilket medför att andra fåglar, du själv och dina husdjur blir utsatta för smittorisker”.

– Vi har under sommaren matat småfåglarna, men all matning ska upphöra enligt SVA för att inte smittan ska spridas vidare. Eventuell matning i trakten bör upphöra för tillfället, berättar familjen.

Grönfinkarna har med största sannolikhet drabbats av Gulknopp, som orsakas av en art av trikomonas. Det är en sjukdom som enbart drabbar fåglar, oftast duvor och småfåglar, särskilt grönfinkar och är en sjukdom som sprids framför allt under sommarhalvåret.

Att använda fågelmatare av material som är lätt att hålla rent och som fåglarna inte sitter i, samt regelbundet göra rent fågelmataren, är några av de åtgärder man kan ta till för att minska risken för smitta.

Foderspill ska inte bli liggande på marken där det blandas med avföring, då fåglar letar mat även där. SVA rekommenderar att man lägger granris på marken, eller har en uppfångningsbehållare täckt med finmaskigt nät under bordet.

Något annat som är viktigt är att använda foder av bra kvalitet samt att slänga allt foder som luktar unket, är vått eller ser mögligt ut. Man bör även förhindra att skadedjur, till exempel gnagare, kommer åt fodret där det lagras.

Artikeltaggar

BrevikDjur och naturFåglarKarlsborgSmittor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.