Hoppa till huvudinnehållet

Ny innebandyplan utomhus: ”Ska främja spontanidrottandet”

Publicerad:
Andreas Sörman är initiativtagare till den nya innebandyplanen utomhus som ska heta IFK Hjo innebandyarena.
Andreas Sörman är initiativtagare till den nya innebandyplanen utomhus som ska heta IFK Hjo innebandyarena. Foto: Marita Sjöquist

En ny innebandyplan utomhus kommer anläggas i Solrosparken i Hjo.

– Detta ska främja spontanidrottandet och förhoppningsvis blir det full fart här, säger initiativtagaren Andreas Sörman i IFK Hjo Innebandy.

I våras ansökte IFK Hjo om ett bidrag för att bygga en utomhusplan för innebandy i ett projekt som kallas Folksportens arena.

Bakom satsningen står Svensk innebandy som vill medverka till fler utomhusplaner i syfte att kunna öka tillgängligheten, att få till fler idrottsytor och öka spontanidrotten.

– Det började med att min sons innebandylag ville spela mer på fritiden, utanför träningstiderna. Jag visste att det fanns utomhusplaner i både Tidaholm och Tibro och tyckte att det vore bra med en plan även här i Hjo, berättar Andreas Sörman.

Han tog kontakt och gjorde en förfrågan hos Hjo kommun, men fick besked om att det skulle bli både svårt och för dyrt. Fast han gav inte upp sin idé.

– Jag googlade vidare och upptäckte att det fanns pengar att söka via Folksportens arena och skickade in en ansökan.

Placeringen för IFK Hjo innebandyarena är i Solrosparken, grönytan mellan Klarabergsgatan och Västergatan.
Placeringen för IFK Hjo innebandyarena är i Solrosparken, grönytan mellan Klarabergsgatan och Västergatan. Foto: Marita Sjöquist

Fick glädjebesked

Tiden gick och Andreas Sörman hade mer eller mindre nästan glömt bort ansökan, men helt plötsligt fick han en ett glädjande besked i början på juli.

– Vi hade blivit beviljade 120 000 kronor i bidrag. Jag blev naturligtvis glatt överraskad, säger Andreas Sörman.

För att projektet skulle kunna genomföras saknades dock pengar och en ny kontakt togs med Hjo kommun.

– Tack vare en god dialog och stöttning från Hjo kommun och RF-Sisu kunde vi snabbt få till de detaljer och den finansieringen som saknades.

Projektet kommer totalt att kosta cirka 160 000 kronor.

Andreas Sörman har beställt ett självdränerande golv och sarg, som ska monteras på plats någon gång i augusti. Placeringen för innebandyplanen är på asfaltsytan i Solrosparken, grönområdet mellan Klarabergsgatan och Västergatan.

– När jag började fundera på en utomhusplan hade jag detta området i åtanke. Här finns dessutom belysning som man kan starta själv.

”Hjo behöver få fler aktiva i innebandyn och detta kan vara ett sätt att få upp intresset” tror Andreas Sörman.
”Hjo behöver få fler aktiva i innebandyn och detta kan vara ett sätt att få upp intresset” tror Andreas Sörman. Foto: Marita Sjöquist

Invigning av IFK:s arena

Innebandyplanen har redan fått ett namn, IFK Hjo innebandyarena, och framöver kan det bli aktuellt med en officiell invigning.

Detta är naturligtvis jättepositivt. Det som återstår nu är att hitta sponsorer för att kunna finansiera två fullstora mål och två små mål.

Öka intresset

Projektet Folksportens arenas grundtanke är att ge bättre förutsättningar för spontanidrott och öka intresset för sporten på ”innebandysvaga” platser, men även en plats där innebandylag kan spela under sommarhalvåret.

– Hjo behöver få fler aktiva i innebandyn och detta kan vara ett sätt att få upp intresset.

Ont om halltider

I den ordinarie inomhusverksamheten har IFK Hjo innebandy i höst träning för tre ungdomslag samt en innebandyskola för de allra yngst.

Nu, liksom tidigare år, är det ont om halltider i kommunen för att kunna utöva sporten. Därför är en utomhusplan ett bra komplement för alla som vill spela innebandy.

– Vi hoppas att det framöver kommer att vara full fart här på innebandyplanen och att det blir en naturlig mötesplats, avslutar Andreas Sörman.

Artikeltaggar

HjoHjo kommunIFK HjoInnebandySport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.