Om akuten och IVA i Lidköping flyttas till Skövde så innebär det att medicinavdelningarna i Lidköping blir av med i stort sett alla sina 60 vårdplatser.
– Patienterna på medicinavdelningarna är i behov av akuta resurser, berättar Jonna Sandh, verksamhetschef för bland annat medicinavdelningarna både i Lidköping och Skövde.
Men sjukhusdirektör Stellan Ahlström förklarar att 20-40 vårdplatser kommer att finnas kvar för andra patienter, om hans förslag om strukturella förändringar går igenom.
Under sommaren har medicinavdelningarna i Lidköping haft 44 av 60 vårdplatser att tillgå på två olika avdelningar. Det är ungefär så det brukar se ut den här tiden på året för att personalen ska kunna ta ut sin semester. Och det gäller hela Skaraborgs sjukhus, även i Skövde.
Tanken var att gå upp i antalet vårdplatser nästa vecka, från den 14 augusti. Men så kommer inte att ske i Lidköping den här gången. Neddragningen av vårdplatser i Lidköping förlängs till och med den 18 september.
Jonna Sandh, verksamhetschef för bland annat medicinavdelningarna, förklarar att det finns flera orsaker.
– Framförallt behöver jag fakta för hur bemanningen och kompetensen ser ut på medicin i Lidköping. Då pratar jag om både hur bemanningen ser ut på akutmottagningen, men också hur bemanningen och kompetensen ser ut inom slutenvården för att öppna upp den tredje vårdavdelningen .
Hon vill invänta att de andra verksamhets- och enhetscheferna kommer tillbaka från semestern.
– Vi behöver bli uppdaterade för att det har hänt en del saker under sommaren. Vi har till exempel medarbetare som blivit föräldralediga eller blivit antagna till någon utbildning eller har annan typ av frånvaro. Jag känner att vi behöver en samsyn för att det ska vara stabilt att öppna upp.
Medicinavdelning 6 har varit stängd hela sommaren och avdelning 5 har inte varit fullt bemannad före sommaren på grund av personalbrist. Vissa delar av lokalerna på avdelning 5 uppfyller inte heller dagens krav på vård, till exempel vad gäller hygienutrymmen. Det menar Jonna Sandh måste beaktas i det fortsatta arbetet.
Beroende av akuten
I ett MBL-protokoll från början av augusti hänvisar Jonna Sandh också till att frågan om akutflödet vid sjukhuset i Lidköping ska tas upp i den strategiska nämnden under vecka 35, närmare bestämt den 31 augusti. Och att även det är ett skäl till att vänta med att åter öppna alla vårdplatser i Lidköping eftersom medicinavdelningarna är beroende av akutvården.
– Patienterna på medicinavdelningarna är i behov av sjukhusets akuta resurser. De behöver ha tillgång till akut radiologi, IVA-vård, akutlabb, akutmottagning, jourberedskap... Så får vi beslut om att akutvården ska organiseras på ett annat sätt, så behöver man titta på effekterna av det och hur de konsekvenserna ska omhändertas, säger Jonna Sandh.
Hon vill inte föregå det politiska beslutet.
– Men ska man till exempel bedriva strokesjukvård, då måste vi ha en dygnetruntverksamhet för de patienterna. Man måste förstå beslutets effekter.
Minst 20 platser färre
Det är Stellan Ahlström, sjukhusdirektör som lagt förslaget om flytt av akut verksamhet från Lidköping till Skövde.
– Förslaget som jag har lagt för styrelsen är att det kommer att vara kvar en avdelning för opererande verksamheter och en till två avdelningar med medicinska verksamheter.
Det handlar dock till stor del om andra medicinska patienter än i dag.
Han hänvisar bland annat till Uddevalla sjukhus där det redan i dag finns vårdavdelningar utan tillgång till akut verksamhet.
– De har en postoperativ enhet som är öppen 24 timmar dygnet runt med narkosläkare i beredskap. Vi kommer inte att ha några akutmedicinska vårdplatser i Lidköping, de kommer i så fall vara i Skövde.
Det blir alltså patienter som behöver eftervård och rehabilitering som ska läggas in i Lidköping. En del av de patienter som finns i Skövde i dag.
I förslaget om Lidköping ingår också möjlighet till direktinläggning från primärvården, något som inte prövats i Skaraborg tidigare.
Totalt rör det sig om 20-40 vårdplatser som ska vara kvar i Lidköping, mot dagens möjligheter till 60 vårdplatser.
– Men vi får ta det i rätt ordning. Vi måste få beslutet först och sedan kunna planera i detalj, säger Stellan Ahlström.
När politikerna i den strategiska nämnden fattat beslut om förslaget till strukturella förändringar, så går det tillbaka till Skaraborgs sjukhusstyrelse som i sin tur ger uppdraget till Stellan Ahlström att genomföra förändringarna.
Alla föreslagna förändringar ska påbörjas under hösten 2023 och slutföras senast den 1 januari 2024.