Hoppa till huvudinnehållet

Almnäs firade födelsedag med öppen gård

Publicerad:
Andreas Hurtig och Ulrika Ölund bor grannar på Almnäs och passade på att se allt som finns där tillsammans med barnen Salve (bredvid Andreas) och Ossian Hurtig-Ivarsson (längst fram till höger) och Julie och Caspian Ölund Wessman.
Andreas Hurtig och Ulrika Ölund bor grannar på Almnäs och passade på att se allt som finns där tillsammans med barnen Salve (bredvid Andreas) och Ossian Hurtig-Ivarsson (längst fram till höger) och Julie och Caspian Ölund Wessman. Foto: Petra Lundgren

Almnäs bruk utanför Hjo firade 798 år under måndagen med öppen gård. Besökarna kunde bland annat gå en kulturvandring, åka skrinda till ladugården, provsmaka ost och köra leksakstraktorer.

– Vi tycker att det är fantastiskt mysigt, ungarna bara älskar det här, säger Gunilla Bengtsson, Karlsborg, som bland annat var där med barnbarnen.

Vagnhistoriska sällskapet visade upp olika ekipage. Jenny Carvahlo och Anders Larsson, Tibro, sitter i en flakvagn från 1920-1930-talet. Bredvid står Peter Ambjörnsson, ordförande i sällskapet. Vid ardennern Ture ses Viktoria Carvalho, Tibro, och Olle Dahlberg, Västerås.
Vagnhistoriska sällskapet visade upp olika ekipage. Jenny Carvahlo och Anders Larsson, Tibro, sitter i en flakvagn från 1920-1930-talet. Bredvid står Peter Ambjörnsson, ordförande i sällskapet. Vid ardennern Ture ses Viktoria Carvalho, Tibro, och Olle Dahlberg, Västerås. Foto: Petra Lundgren

Det är tradition för Almnäs bruk att bjuda in till öppen gård i samband med gårdens födelsedag den 14 augusti.

– En dag om året vill vi visa upp vad vi håller på med. I år håller jag i kulturvandringen där vi berättar om gårdens historia och tittar på byggnaderna, berättar Thomas Berglund, vd för Almnäs bruk.

Vagnhistoriska sällskapet var på plats med några ekipage för uppvisning. Ordförande Peter Ambjörnsson berättade om dem framför stora huset och ekipagen körde sedan runt i området.

– Vi vårdar vagn- och körkultur med häst och gamla vagnar, förklarar han.

Det gick att åka traktordragen skrinda till Sjöbolets nya ladugård och lära sig om hur arbetet fungerar på en ekologisk mjölkgård.

– Av hygienskäl kan vi inte ta in människor i ladugården, men man kan se hur robotarna arbetar via en skärm, säger Thomas Berglund.

Ewa Grunditz Lilliesköld har fångat ”Det vilda Almnäs” på bild, bland annat den ovanliga sälgskimmerfjärilen.
Ewa Grunditz Lilliesköld har fångat ”Det vilda Almnäs” på bild, bland annat den ovanliga sälgskimmerfjärilen. Foto: Petra Lundgren

Det finns 240 mjölkkor samt kalvar på gården. Men det finns betydligt fler djur på en gård och det visade Ewa Grunditz Lilliesköld i sin utställning ”Det vilda Almnäs” på andra våning i ysteriet.

– Tanken var att visa lite av Almnäs biologiska mångfald. Det har varit spännande och roligt att dokumentera delar av djurlivet, berättar Ewa som har kameran i ständig beredskap på sina turer i skogen och bland annat fotat den ovanliga sälgskimmerfjärilen och en blå huggorm.

 • Vagnhistoriska sällskapet hade uppvisning av olika ekipage.
  Vagnhistoriska sällskapet hade uppvisning av olika ekipage. Foto: Petra Lundgren
 • Jolene och Ricky Ekvall, Tibro, och Eloise och Julie Larsson, Hjo, gick tipspromenad.
  Jolene och Ricky Ekvall, Tibro, och Eloise och Julie Larsson, Hjo, gick tipspromenad. Foto: Petra Lundgren
 • Loui Adriansson, Stockholm, och Lasse Käll, Skultorp, åt pannkakor.
  Loui Adriansson, Stockholm, och Lasse Käll, Skultorp, åt pannkakor. Foto: Petra Lundgren
 • Lennart och Britt-Marie Karlsson, Tidaholm, med hunden Hilda trivdes i omgivningarna på Almnäs bruk och fick bland annat se ekipage från Vagnhistoriska sällskapet.
  Lennart och Britt-Marie Karlsson, Tidaholm, med hunden Hilda trivdes i omgivningarna på Almnäs bruk och fick bland annat se ekipage från Vagnhistoriska sällskapet. Foto: Petra Lundgren
 • Akvile Drungaite och Lucas Pakulis, Igelstorp, provsmakade ost.
  Akvile Drungaite och Lucas Pakulis, Igelstorp, provsmakade ost. Foto: Petra Lundgren
 • Thomas Berglund är vd för Almnäs bruk.
  Thomas Berglund är vd för Almnäs bruk. Foto: Petra Lundgren
 • Alma och Annie Davidsson, Gate, testade leksakstraktorerna.
  Alma och Annie Davidsson, Gate, testade leksakstraktorerna. Foto: Petra Lundgren
 • Emelie Aastrup driver Fågelås blomsterfabrik och där gick det att plocka sin egen sommarbukett.
  Emelie Aastrup driver Fågelås blomsterfabrik och där gick det att plocka sin egen sommarbukett. Foto: Petra Lundgren

Det fanns några olika aktiviteter för barn och leksakstraktorerna var populära att köra.

– Vi började här och något säger mig att vi blir kvar här en stund, säger Mikael Davidsson, Gate, som tittade på när barnen Alma och Annie körde och provsatt.

Vid ostlagret gick det att provsmaka och köpa Wrångebäcksost och det passade många på att göra. Det gick även att till exempel fika, skjuta med luftgevär, gå tipspromenad, besöka handelsboden och titta på stora maskiner som används på gården.

Artikeltaggar

Djur och naturHjoHusdjurNöje/KulturRobotarSkultorpTibroUtställningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.