Almnäs bruk utanför Hjo firade 798 år under måndagen med öppen gård. Besökarna kunde bland annat gå en kulturvandring, åka skrinda till ladugården, provsmaka ost och köra leksakstraktorer.
– Vi tycker att det är fantastiskt mysigt, ungarna bara älskar det här, säger Gunilla Bengtsson, Karlsborg, som bland annat var där med barnbarnen.
Det är tradition för Almnäs bruk att bjuda in till öppen gård i samband med gårdens födelsedag den 14 augusti.
– En dag om året vill vi visa upp vad vi håller på med. I år håller jag i kulturvandringen där vi berättar om gårdens historia och tittar på byggnaderna, berättar Thomas Berglund, vd för Almnäs bruk.
Vagnhistoriska sällskapet var på plats med några ekipage för uppvisning. Ordförande Peter Ambjörnsson berättade om dem framför stora huset och ekipagen körde sedan runt i området.
– Vi vårdar vagn- och körkultur med häst och gamla vagnar, förklarar han.
Det gick att åka traktordragen skrinda till Sjöbolets nya ladugård och lära sig om hur arbetet fungerar på en ekologisk mjölkgård.
– Av hygienskäl kan vi inte ta in människor i ladugården, men man kan se hur robotarna arbetar via en skärm, säger Thomas Berglund.
Det finns 240 mjölkkor samt kalvar på gården. Men det finns betydligt fler djur på en gård och det visade Ewa Grunditz Lilliesköld i sin utställning ”Det vilda Almnäs” på andra våning i ysteriet.
– Tanken var att visa lite av Almnäs biologiska mångfald. Det har varit spännande och roligt att dokumentera delar av djurlivet, berättar Ewa som har kameran i ständig beredskap på sina turer i skogen och bland annat fotat den ovanliga sälgskimmerfjärilen och en blå huggorm.
Det fanns några olika aktiviteter för barn och leksakstraktorerna var populära att köra.
– Vi började här och något säger mig att vi blir kvar här en stund, säger Mikael Davidsson, Gate, som tittade på när barnen Alma och Annie körde och provsatt.
Vid ostlagret gick det att provsmaka och köpa Wrångebäcksost och det passade många på att göra. Det gick även att till exempel fika, skjuta med luftgevär, gå tipspromenad, besöka handelsboden och titta på stora maskiner som används på gården.