Hoppa till huvudinnehållet

Grannar: ”Naturen och landskapet får betala ett högt pris”

Publicerad:
Vid Knäpplan vinds båda vindkraftverk ovanför Hulan i Fågelås finns en solcellspark, som ligger i ett mindre störande område, enligt grannar till den föreslagna solcellsparkerna i Fågelås.
Vid Knäpplan vinds båda vindkraftverk ovanför Hulan i Fågelås finns en solcellspark, som ligger i ett mindre störande område, enligt grannar till den föreslagna solcellsparkerna i Fågelås. Foto: Lars-Ola Carlén

Grannar till de tänkta solcellsparkerna sätter sitt hopp till att Länsstyrelsen ska sätta stopp för Eolus planer och förväntar sig ett bättre underlag på flera punkter. Bland annat vänder de sig mot att paneler placeras 10-30 meter från bostäder och tycker att naturen och landskapet får betala ett högt pris.

Det är få som känner till Eolus planer att etablera solcellsparker på Stor Almö och Uddebo i Fågelås. Inte ens de närboende visste något förrän långt in i processen.

”Eolus har såvitt vi känner till inte tagit något initiativ till kontakt med fastighetsägare och efter kontakter med olika personer har vi förstått att det är få som känner till Eolus planer”, skriver grannarna i ett yttrande till Länsstyrelsen.

I nio olika punkter tar grannarna upp olägenheter de upplever om etableringen förverkligas. Bland annat att de närmsta bostäderna befinner sig 10 respektive 30 meter från det planerade området vid Stora Almö, men även att andra bostäder och verksamheter kommer att ha paneler alldeles inpå knuten. Väl synliga i siktfältet ned mot Vättern och för förbipasserande på länsväg 195.

Panelerna kommer att vara väl synliga i landskapet och grannarna kräver att Länsstyrelsen gör en grundlig utredning av vilka kulturhistoriska värden som står på spel.

Att anlägga solcellsparkerna på jordbruksmark är något grannarna också ställer frågande till och undrar hur det ska gå till att använda områdena för betande djur bland panelerna.

Ett par kilometer från de föreslagna områdena finns en en hektar stor solcellspark i anslutning till Knäpplan vinds båda vindkraftverk. Det är en placering som ligger relativt långt från bebyggelse, utom syn- och hörhåll i beredd skogsmark.

”Vi ser denna etablering som ett gott föredöme för hur det kan göras”, skriver grannarna.

De vill därför se andra alternativ till placering och menar att naturen och landskapet får betala ett högt pris för att ett företag utan lokal förankring ska göra ekonomisk vinning genom att offra mer lättbearbetad jordbruksmark.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderDjur och naturNaturUtredningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.