På tisdag är det dags för ett nytt läsår, men redan på måndag tjuvstartar de nya sjuorna på Guldkroksskolans högstadium.
– Lärarna har redan varit i gång den här veckan, upplyser skolchef Mari-Louise Brage.
Efter ett långt sommarlov är det nu dags för elever och personal att återgå till skolan för ett nytt läsår. I Hjo handlar det om sammanlagt 1 055 elever. Första skoldagen är på tisdag den 22 augusti, men årskurs 7 tjuvstartar redan på måndagen 21 augusti med en så kallad uppstartsdag.
– Den speciella dagen för sjuorna har funnits i Hjo kommun i många år. Då får de nya eleverna på högstadiet möjlighet att hitta i lokalerna, träffa lärarna och lära känna varandra i klassen genom olika aktiviteter. Detta är ett sätt att skapa trygghet, förklarar Mari-Louise Brage.
Redan den här veckan har lärarna varit på plats och förberett för att allt ska vara klappat och klart när eleverna anländer.
Ny personal
I måndags hölls en introduktionsdag för alla nyanställda i Guldkroksskolans miniaula.
– Det rör sig om ett 30-tal personer som är tillsvidare- och visstidsanställda från förskola till och med vuxenutbildning. Vi har inga vakanta tjänster i dagsläget och det känns bra.
Ordinarie personal har bland annat ägnat sig åt att summera förra läsåret och fortbildning.
Ett spännande beslut om mobilfri skola och vi får se hur det faller ut.
Mobilförbud och andra nyheter
En nyhet på högstadiet är att lärarkåren omorganiserats från ämneslag till arbetslag, vilket bland annat inneburit en del omflyttningar inom skolbyggnaden.
En annan nyhet är att årskurs 7-9 på Guldkroksskolan infört mobilförbud.
– Ett spännande beslut om mobilfri skola och vi får se hur det faller ut. Den mobilfria skolan drar i gång direkt detta läsår med bland annat nya rutiner och det kommer att bli en omställning för alla inblandade, konstaterar Mari-Louise Brage.
I samband med skolstarten är även Guldkroksskolans gymnastiksal färdigrenoverad och kan tas i bruk igen.
– Det känns väldigt bra att både detta och skolgården är klart.
På nya poster
En del förändringar har även genomförts i rektorsgruppen.
– Utifrån det systematiska kvalitetsarbetet såg vi ett behov av att renodla rektorstjänsterna när det gäller förskola och skola.
Från och med nu finns två rektorer för samtliga sex förskolor och det är Jessica Åberg och Erika Lundberg. Erika Lundberg är nu ansvarig för förskolorna Björkdungen, Fågelbo och Hammarn. Jessica Åberg är rektor för Knäpplan, Orrelyckan och Skogshyddan.
Nya rektorer
Den nya rektorn för skolorna i Fågelås och Korsberga är från och med nu Silva Carlstein, som tidigare varit lärare inom kommunen och haft uppdrag som förstelärare och arbetslagsledare på Hammarnskolan.
– Hon kommer även att vara ansvarig för övergripande skolutvecklingsfrågor som tidigare sköttes av Anna Malmeling Marklund,som nu gått i pension.
På Guldkroksskolans högstadie har den biträdande rektorn Hans Johansson slutat och ersatts av tillförordnad biträdande rektor Sara Flodén.
Nya resursklassen
Karin Blomster är rektor för Hammarnskolan och ska från och med i höst även ansvara för den nya resursklassen med hemvist i Hammarnsjordens kurslokal. Resursklassen har plats för tolv elever och till skolstarten är sju elever inskrivna.
Efter en utredning har beslut tagits om att till det här läsåret starta upp en kommunövergripande resursklass från förskoleklass till och med årskurs 6. Politikerna har avsatt tre miljoner kronor i årets budget för en uppstart läsåret 2023-24.
Jubileum för projekt
Mari-Louise Brage vill även lyfta fram att kommunens läsprojekt, SOLA, som i höst firar tio år.
– Vi kommer framöver att uppmärksamma läsandet på olika sätt, berättar hon.
I höst är bland annat den tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling inbjuden till en föreläsning.