Hoppa till huvudinnehållet

Vindkraftbolag planerar två solcellsparker i Fågelås

Publicerad:
Eolus Vind vill sätta upp solceller på metallstativ på upp till 4,5 meters höjd på 52 hektar fördelat på två områden, vid Stora Almö och Uddebo, i Fågelås.
Eolus Vind vill sätta upp solceller på metallstativ på upp till 4,5 meters höjd på 52 hektar fördelat på två områden, vid Stora Almö och Uddebo, i Fågelås. Foto: Lars-Ola Carlén

Eolus Vind AB planerar att anlägga två solcellsparker i anslutning till den vindkraftpark som är på gång att uppföras på Hökensås sluttning i Fågelås. Solcellsparkerna är tänkt anläggas på två områden som omfattar totalt 52 hektar jordbruksmark en halvmil söder om Hjo.

Eolus Vind har efter många år fått tillstånd att anlägga en vindkraftpark på sluttningen av Hökensås norr om väg 193 mellan Linderyd och Tidaholm. Arbetet med parken är påbörjat.

Eolus Vind planerar två solcellsparker i Fågelås. Den ena vid Stora Almö väster om Korsgården och den andra här vid Uddebo alldeles invid väg 195.
Eolus Vind planerar två solcellsparker i Fågelås. Den ena vid Stora Almö väster om Korsgården och den andra här vid Uddebo alldeles invid väg 195. Foto: Lars-Ola Carlén

Samtidigt planerar kraftbolaget att anlägga två separata solcellsparker i anslutning till vindkraftparken. Totalt handlar det om 52 hektar jordbruksmark, en yta som motsvarar drygt hundra fotbollsplaner.

I jämförelse kan nämnas att den planerade solcellsparken i Korsberga omfattar drygt 207 hektar.

Stora Almö och Uddebo

Den ena solcellsparken i Fågelås omfattar 31 hektar på Stora Almö väster om Korsgården, den andra omfattar 21 hektar på Uddebo norr om Lidängen alldeles utmed 195:an, fem kilometer söder om Hjo.

Eolus Vind planerar att anlägga två solcellsparker i Fågelås. Den ena vid Stora Almö, väster om Korsgården och den andra vid Uddebo norr om Lidängen utmed 195:an.
Eolus Vind planerar att anlägga två solcellsparker i Fågelås. Den ena vid Stora Almö, väster om Korsgården och den andra vid Uddebo norr om Lidängen utmed 195:an.

Närmsta bostäder till området vid Stora Almö är tio respektive 30 meter, medan närmsta bostad vid Uddebo ligger 80 meter från parken.

Almnäs marker

Marken ägs av Almnäs Bruk och Eolus har ingått ett nyttjanderättsavtal med fastighetsägaren. Tanken är att det ska övergå i ett 40-årigt arrendeavtal.

Här vid Stora Almö planeras den större av de två solcellsparkerna i Fågelås.
Här vid Stora Almö planeras den större av de två solcellsparkerna i Fågelås. Foto: Lars-Ola Carlén

Uppförandet av parkerna planeras att påbörjas så snart tillstånd och dispenser har godkänts. Byggtiden beräknas till mellan ett halvår och ett år.

Efter 40 år planeras solcellsparken tas ur drift och monteras ned. Marken ska då kunna återgå till tidigare användning.

Samnyttja med vindkraft

Enligt Eolus är placeringen av solcellsparkerna en dryg kilometer från vindkraftparken vald för att kunna utnyttja driftsfördelar mellan de olika parkerna. Till exempel gemensam kabelläggning. Det finns redan idag en luftburen kraftledning nära den planerade parken på Uddebo.

Vid Uddebo passerar en luftburen kraftledning det planerade området för solcellsparken.
Vid Uddebo passerar en luftburen kraftledning det planerade området för solcellsparken. Foto: Lars-Ola Carlén

Bolaget har titta på ytterligare två alternativa placeringar av solcellsparkerna, dels i Isleryd, dels vid Håkahemmet. Dessa båda områden består av skogsmark, medan Stora Almö och Uddebo utgörs av jordbruksmark, som bedöms vara lättare att ta i anspråk och lätt kan återställas efter att solcellerna har monterats ned.

Djur betande under

Enligt samrådsunderlaget som Eolus lämnat in till Länsstyrelsen har valet på markerna vid Stora Almö och Uddebo också gjorts för att de delvis används för djurbete. Meningen är att djur ska kunna beta i området även när solcellsanläggningen är uppförd. Solcellspanelerna ska nämligen placeras på pålade metallstativ 3-4,5 meters höjd över markytan.

Solcellsparkerna ska kunna stängslas in med passager för djur och människor centralt genom båda områdena.

I parkerna ingår även transformatorstation och växelriktare, samt markförlagda kablar.

Artikeltaggar

Almnäs BrukBostäderEolus Vind ABHjoHökensåsMiljöParkerSamhälleSolcellerTillståndUddebo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.