Hoppa till huvudinnehållet

Patienter fick läggas i korridorer: ”Högre tryck än någon sommar”

Publicerad:
Under två sommarveckor var det så överbelagt på medicinavdelningen i Lidköping att patienter fick ligga i både korridorer och väntrum.
Under två sommarveckor var det så överbelagt på medicinavdelningen i Lidköping att patienter fick ligga i både korridorer och väntrum. Foto: Sören Turesson

Samtliga medicinavdelningar på sjukhuset i Lidköping är nu åter öppna. Däremot är inte alla vårdplatser igång.

Tidigare i sommar räckte inte vårdplatserna till utan patienter fick ligga i både väntrum och korridorer.

I första delen av sommaren var det ett högt tryck på de medicinska vårdplatserna på Skaraborgs sjukhus både i Skövde och i Lidköping.

– Det var högre tryck än vad det varit någon sommar tidigare, berättar Andreas Lestander Melin, verksamhetschef.

Sjukhuset sattes då i stabsläge eftersom vårdplatserna inte räckte till.

I Lidköping fick man lägga patienter i dagrum och korridorer på grund av att en avdelning var sommarstängd och en annan inte fullt bemannad.

– Sen föll det tillbaka till en mer normal sommar och då behövde man inte nyttja dagrummen på det sättet, säger Andreas Lestander Melin.

Fortfarande kan trycket vara hårt och vårdplatserna för få. Men nu har flera ur personalen kommit tillbaka från semestern och i Lidköping har man därför kunnat öppna upp fler avdelningar.

– Det är ett sätt att få bättre arbetsmiljö, att inte trycka in för mycket på samma ställe. Både för personalen och för patienterna, förklarar Andreas Lestander Melin.

Men antalet vårdplatser, alltså antalet patienter som sjukhuset kan ta emot med nuvarande bemanning, är densamma, totalt 44 stycken. Meningen var att man skulle gå upp mot 52 platser nu, men personalen räcker för närvarande inte till det och det beslutet gäller fram till och med den 18 september.

Det är heller ingen hemlighet att man också vill avvakta det politiska beslutet om akutens framtid som kommer att få en direkt påverkan på medicinavdelningarna i Lidköping.

Ännu vet man inte orsaken till det ökade patienttrycket i början av sommaren.

– En analys måste göras i samband med sommarutvärderingen. om varför det blev så under de här veckorna, konstaterar Andreas Lestander Melin.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöBemanningLidköpingPolitikSemesterSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.