Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhusets reception stänger nästa vecka: ”Vi har bemanningsbrist”

Publicerad:
Receptionen på sjukhuset i Mariestad är snart ett minne blott.
Receptionen på sjukhuset i Mariestad är snart ett minne blott. Foto: Charlotte Ferneman

Receptionen på sjukhuset i Mariestad slår igen permanent redan nästa vecka. Anledningen är akut personalbrist i Skövde.

I dag kan många snabbt och lätt checka in på sjukhuset med hjälp av sin mobil. Men många väljer fortfarande att anmäla sin ankomst i den fysiska receptionen. Det kan var personer som inte klarar av det digitala, men också de som har frågor om själva sjukhusbesöket kan få hjälp i receptionen, till exempel om hur man hittar till en särskild mottagning.

Nu har sjukhusledningen bestämt att receptionen i Mariestad ska stänga igen från och med nästa vecka, Då får besökarna klara sig själva genom att följa skyltningen i sjukhuslokalerna.

Tidigare har verksamhetschef Jenny Berg förklarat att de inte skulle fatta beslut om stängning i Mariestad förrän det var bestämt hur flödet av Skaraborgs sjukhus patienter kommer att se ut i framtiden. Det vill säga vilka mottagningar som ska vara kvar i Mariestad efter det politiska beslutet som ännu inte tagits.

Det beslutet skulle vara en avgörande faktor för bemanningen av receptionen i Mariestad.

Anställningsstopp

Jenny Berg är verksamhetschef och förklarar i ett mejl att de stänger receptionen i Mariestad tidigare, på grund av bemanningsbrist. ”Vi har anställningsstopp och även oplanerad frånvaro i verksamheten”.

Beslutet om anställningsstopp av administrativ personal på Skaraborgs sjukhus togs av styrelsens ordförande Anna-Karin Skatt (S) redan i mars och gäller till och med den 31 december i år.

Enligt uppgift ska bara sex av elva anställda i receptionerna finnas på plats. Några är sjukskrivna och andra är tjänstlediga för studier. Och det finns i nuläget ingen möjlighet att tillsätta fler tjänster på grund av anställningsstoppet.

I dag finns det bara en tjänst i Mariestad och den tjänsten flyttas nu över till Skövde.

Registrering efteråt

Vi ställer frågan till Jenny Berg om vad de ger för råd till patienter som av olika anledningar har svårt att hantera digital incheckning.

”De patienter som av olika anledningar inte gör en digital incheckning anvisas att gå direkt till sitt besök, registrering hanterar vi i efterhand.”, skriver Jenny Berg i mejlet.

I ett dokument som legat till grund för verksamheternas besparingar, har det redan tidigare aviserats om att receptionen i Mariestad ska stängas om det kommer en extern hyresgäst. Då skulle man kunna spara 130 000 kronor om året på minskade hyreskostnader. Hur det förhåller sig med den saken nu är däremot oklart, nu är det främst bemanningsproblematiken som avgjort beslutet att stänga igen.

Med hjälp av den här skylten ska besökare hitta rätt på sjukhuset. Det kommer inte finnas någon i receptionen som kan hjälpa till.
Med hjälp av den här skylten ska besökare hitta rätt på sjukhuset. Det kommer inte finnas någon i receptionen som kan hjälpa till. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattArbeteBemanningBeslutMariestadPersonalbristSkaraborgs sjukhusSkövdeStyrelser

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.