Hoppa till huvudinnehållet

Hjo kommun tar tag i hot och stök: Alla ska känna sig trygga

Publicerad:
Hot och stök förekommer på Kulturkvarteret enligt synpunkter till Hjo kommun. ”Vi behöver hjälpas åt så att man kan känna sig trygg och arbeta på olika sätt för att skapa en trivsam plats för alla”, säger Christer Svensson, kultur-, turism- och fritidschef.
Hot och stök förekommer på Kulturkvarteret enligt synpunkter till Hjo kommun. ”Vi behöver hjälpas åt så att man kan känna sig trygg och arbeta på olika sätt för att skapa en trivsam plats för alla”, säger Christer Svensson, kultur-, turism- och fritidschef. Foto: Marita Sjöquist

Hjo kommun har fått synpunkter på att det förekommer hot och stök, bland annat på Kulturkvarteret, och att det resulterat i att barn inte längre vill gå dit eller vara med på aktiviteter.

– Det är naturligtvis tråkigt och att barn inte känner sig trygga är något som vi inom Hjo kommun ser som ett misslyckande. Ambitionen är att alla ska känna sig trygga, säger Christer Svensson, kultur-, turism- och fritidschef.

En synpunktslämnare skriver till Hjo kommun att hens barn upplevt hot och stök i samband med besök på Kulturkvarteret vid flera tillfällen och att det även varit en tråkig och hotfull situation mot personalen. Enligt synpunkten ska det handla om ett gäng ungdomar som ofta är på och vid Kulturkvarteret, utanför Ica samt på Guldkroksområdet.

– Nu vill mitt barn inte längre besöka Kulturkvarteret, Guldkroksområdet eller de aktiviteter som skapas för de yngre eftersom dessa killar ofta är där och skapar oreda. Hur jobbar ni med att få bukt med problemet? undrar synpunktslämnaren som också skriver att det är ett flertal barn som är drabbade och som väljer att inte vara med på aktiviteter.

Blivit mer bekymmer

Christer Svensson är kultur-, turism- och fritidschef på Hjo kommun. Han säger till Hjo tidning att de utöver denna synpunkt även fått in två anonyma synpunkter om stök och oroligheter.

– Vi har varit väldigt förskonade från stök över huvud taget i Hjo sedan en lång tid tillbaka och egentligen under alla år jag jobbat i Hjo. Gradvis har det, det senaste året, blivit mer bekymmer i Guldkroksområdet, på Kulturkvarteret och även på andra ställen i Hjo, säger Christer Svensson som arbetat inom Hjo kommun sedan 2014 och på sin nuvarande tjänst sedan 2018.

Samarbetar över gränserna

Representanter från barn- och utbildning, socialtjänsten, polisen, kultur, turism och fritid samt säkerhetsstrategen hade ett gemensamt möte förra måndagen och pratade då bland annat om problemet med hot och stök.

– Vi samarbetar alltid över verksamhetsgränserna för att samordna våra resurser. På mötet skaffade vi oss en bild av nuläget och en bild av hur vi arbetar med våra gemensamma resurser.

Beslutade ni om några åtgärder?

– På kort sikt har vi inte beslutat om några åtgärder, men det här är en del i ett arbete vi gör löpande hela tiden och när vi får till oss specifika händelser så arbetar vi med dem också. Vi jobbar aktivt tillsammans för att Hjo ska vara tryggt och när det är ungdomar inblandade har vi också ett ansvar som kommun att hjälpa dem.

Hur går arbetet vidare nu?

– Vi har ett nytt möte inbokat om två veckor och vi får se vad vi kommer fram till då. Det handlar som sagt om att samordna våra resurser för att hjälpa dem som behöver hjälp och se till att Hjo kan vara en trygg plats för alla som bor, vistas och verkar här.

Har ni pratat om hot och stök med personalen, till exempel på Kulturkvarteret?

– Ja, det har vi absolut gjort och det handlar om vilka rutiner vi har för att bemöta människor och hur vi ska hantera olika situationer. Det är också ett pågående arbete och något vi hade även innan den här typen av utmaningar. Det handlar om arbetsmiljön för personalen och att den ska känna sig trygg, säger Christer Svensson.

Artikeltaggar

ÅtgärderChrister SvenssonGuldkroksområdetHjoIcaKulturKulturkvarteretOroligheterSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.