Hoppa till huvudinnehållet

Sjuorna hade uppstartsdag: ”Roligt sätt att lära känna varandra”

Publicerad:
Sjuorna på Guldkroksskolan hade uppstart med samarbetsövningar. Linnea Asplind, Wilma Freiman-Sahlén och Nike Olbrich tog sig fram med äpplen mellan sig.
Sjuorna på Guldkroksskolan hade uppstart med samarbetsövningar. Linnea Asplind, Wilma Freiman-Sahlén och Nike Olbrich tog sig fram med äpplen mellan sig. Foto: Petra Lundgren

Sjuorna på Guldkroksskolan hade uppstartsdag på måndagen med samarbetsövningar.

– Det är ett roligt sätt att lära känna varandra, säger Wilma Freiman-Sahlén som tycker att det är spännande att börja högstadiet.

I år börjar ungefär 100 elever i sjuan på Guldkroksskolan fördelade på fyra klasser. Skolan har som tradition att sjuorna börjar en dag före de andra eleverna. Under måndagen samlades eleverna klassvis i antingen Missveden, Högaliden och Stämmorna.

– Tanken är att klassen och klasskompisarna ska hinna lära känna varandra lite innan skolan börjar. Kanske känner de sig mer trygga om de mött varandra innan de börjar tillsammans med de klasserna på skolan, säger Katarina Engelmark, klassföreståndare för 7C.

Eleverna fick ett föremål i handen och fick leta reda på andra som fått samma föremål och bilda grupper.
Eleverna fick ett föremål i handen och fick leta reda på andra som fått samma föremål och bilda grupper. Foto: Petra Lundgren

Det är också betydelsefullt för lärarna på skolan.

– Jag tycker att det är en fördel att träffa eleverna i en annan miljö utanför skolan, det gäller även dagarna under skolåret. Det ger mycket att se hur eleverna samarbetar med varandra, vilka som är lite mer försiktiga och vilka som är goda ledare, säger Katarina Engelmark.

En övning handlade om att beskriva ett föremål och klasskamraterna fick gissa vad det var.
En övning handlade om att beskriva ett föremål och klasskamraterna fick gissa vad det var. Foto: Petra Lundgren

Eleverna fick först göra samarbetsövningar klassvis. Till exempel ställa sig på led utifrån olika utmaningar utan att prata. Därefter blev det övningar i mindre grupper.

– De får stå på en presenning och ska vända på den utan att någon nuddar marken och de får beskriva ett föremål och de andra får gissa vad det är för något, säger Katarina Engelmark som exempel.

Eleverna fick även träffa lärare som undervisar klassen i olika ämnen under dagen. Wilma Freiman-Sahlén och Nike Olbrich uppskattade en mjukare skolstart.

– Det här skapar minnen med klassen och gör det lättare att komma ihåg namnen är om man bara hör dem i klassrummet, säger Nike Olbrich.

Eleverna bildade ett tåg. Den som går längst bak styr genom att klappa på höger eller vänster axel. Detta komando sprider sig till personen längst fram som svänger och bestämmer hastigheten.
Eleverna bildade ett tåg. Den som går längst bak styr genom att klappa på höger eller vänster axel. Detta komando sprider sig till personen längst fram som svänger och bestämmer hastigheten. Foto: Petra Lundgren

Artikeltaggar

GuldkroksskolanHögalidenLärareSkola och utbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.