Hoppa till huvudinnehållet

ARN avslår Hjobos krav om bil

Publicerad:
ARN, Allmänna reklamationsnämnden, avslår en Hjobos begäran att få ett bilköp upphävt.
ARN, Allmänna reklamationsnämnden, avslår en Hjobos begäran att få ett bilköp upphävt.

En Hjobo köpte en bil, men upplevde att den drog betydligt mer olja än normalt. Även ett missljud ska ha uppstått från växellådan. Hjobon ville häva köpet, men Allmänna reklamationsnämnden, ARN, avslår Hjobons begäran.

Det var hösten 2021 som Hjobon köpte bilen, som gått 12 000 mil för 153 000 kronor, av en firma i Värmland. I april förra året klagade Hjobon på att bilens oljeförbrukning var onormalt hög. Även ett problem med växellådan, som uppdagats av en lokal bilverkstad, anmäldes till bilfirman. När bilfirman testade bilen framkom endast att ett hjullager var sönder på ena sidan. Firman menar att oljeförbrukningen var normal och något fel på växellådan gick inte att hitta.

Hjobon vände sig då till ARN för att få köpet hävt, alternativt att en ersättning på 220 000 kronor ska betalas på grund av motorfel.

Bilfirman motsatte sig kravet och nu har ARN beslutat att avslå Hjobons begäran.

Enligt ARN har inte Hjobon lyckats visa, genom verkstadsutlåtandet, att bilen är felaktig i lagens mening, då det inte går att dra slutsatsen att oljeförbrukningen är för hög och inte heller att växellådan är felaktig.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenHjoMotorOlja

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.