Hoppa till huvudinnehållet

Synpunkt: Varför innehåller skolmaten ofta morötter?

Publicerad:
Varför är det så ofta morötter i skolmaten i Hjo? undrar en person i en synpunkt till kommunen.
Varför är det så ofta morötter i skolmaten i Hjo? undrar en person i en synpunkt till kommunen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Varför serveras det skolmat som ofta innehåller morötter? Det är en synpunkt som Hjo kommun fått. Svaret är att det delvis beror på att kommunen ökar andelen grönt på tallriken av klimatskäl.

Det är skolstart i Hjo och det innebär att det också är dags för eleverna att äta skolmat igen. Skolmat brukar som säkert bekant vara en het potatis som många pratar om.

På Hjo kommuns hemsida går det att lämna synpunkter och det har bland annat kommit en fråga om varför skolmaten så ofta innehåller morötter.

Centralköket svarar att det finns en rullande matsedel på sju veckor som justeras emellanåt. I den finns tre rätter med morötter; morotslasagne, het färssoppa och morotssoppa. Köket försöker att ha en varierad matsedel för att hitta rätter som eleverna gillar, men påpekar att det är svårt att hitta rätter som går hem hos alla varje dag. På Guldkroksskolan är det till exempel 750 elever som äter.

– I kommunen har vi också klimatmål som vi ska jobba med och det innebär att vi måste, precis som rekommendationerna säger, minska mängden kött och öka andelen grönt på tallriken.

Artikeltaggar

GuldkroksskolanHjoHjo kommunKlimatKöttSkola och utbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.