Hoppa till huvudinnehållet

Hoppet ute för akuten i Lidköping – bred majoritet står bakom beslutet

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Akutpersonalen på Skaraborgs sjukhus i Lidköping var bedrövade efter beskedet.
Akutpersonalen på Skaraborgs sjukhus i Lidköping var bedrövade efter beskedet. Foto: Sören Turesson

Nu är det definitivt. Akutmottagningen på sjukhuset i Lidköping försvinner.

Det står också klart att även om Lidköpings kommun skulle vilja vara med och driva sjukhuset, så kommer det inte bli tal om någon akutmottagning.

Efter månader av diskussioner står det nu klart att akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Lidköping stängs. Det var P4 Skaraborg som först rapporterade om att den strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att ställa sig bakom det sparförslag som sjukhusdirektören Stellan Ahlström presenterat. Det gör de den 31 augusti.

– Akuten i Lidköping försvinner, säger socialdemokraten Janette Olsson, ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, till NLT.

Hon berättar att det är en bred förankring bakom beslutet att stänga akuten. Förutom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som sitter i ledningen för regionen, så har de även fått med sig Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna ingår inte i överenskommelsen.

En stor orsak till att de ställer sig bakom förslaget, är det svåra ekonomiska läget. Men det är också för att nyttja de stora, nybyggda lokalerna i Skövde.

– Skövdeakuten öppnar nästa vecka och vi har initierat stora medel i det. Vi måste ta ansvar för den investeringen som var på 2,5 miljarder, säger Janette Olsson.

Men är det mer patientsäkert att åka från Lidköping till akuten i Skövde?

– Förslaget kom utifrån att man såg över det ekonomiska läget. Men i det så har vi ju ett av Sveriges modernaste akutsjukhus, som finns i Skaraborg. Det gör ju också att man kommer att få en god akut sjukvård när man behöver den.

Men Janette Olsson säger också att när de tog över makten så var det inte detta beslut som de var beredda att ta.

– Men med den inflationen som biter sig fast och alla regioners tuffa situation och Skaraborgs stora underskott, som har funnits både innan men som nu blir sämre, så måste vi ta de här strukturbesluten.

Samtidigt vill de försäkra sig om att det akuta vårdbehovet säkras i Lidköping och kommunerna runt.

– Om man stänger en akutmottagning på en ort så behöver vi ju säkra att primärvården kan ta sitt akuta uppdrag. Det kan vara en närakut, och vi behöver säkerställa att vi har tillräckligt med ambulanser.

Förslaget från Lidköpings kommun att vilja utreda att i framtiden kunna ta över driften av Lidköpings sjukhus ligger fortfarande med.

– Vi ger ett uppdrag till att fördjupa samarbetet med Lidköpings kommun. Den samverkansmodell vi tänkt oss med Lidköping gäller inte akutmottagningen, förklarar Janette Olsson.

I beslutsunderlaget står det att Skaraborgs sjukhus ska göra en risk- och konsekvensanalys innan stängningen genomförs.

När genomförandet av stängningen av akuten i Lidköping sker är dock oklart. Det blir en fråga för Skaraborgs sjukhusstyrelse eftersom ärendet åter hamnar på deras bord.

Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.
Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

För Mariestads del är det däremot andra, positiva tongångar

Vare sig vuxenpsykiatrin eller barn- och ungdomspsykiatrin i Mariestad, kommer att beröras såsom föreslagits.

Har du påverkats av besöket du gjorde i Mariestad nyligen?

– Det var ett bra besök och vi hade en bra dialog med oppositionsrådet Janne Jansson. Det är klart och tydligt att Mariestad är ett utvecklingsområde. Vi har ett beslut för några år sedan om att det ska finnas verksamhet på Mariestads sjukhus.

Cecilia Andersson (C), regionråd, svarar via sms hur de ser på överenskommelsen med de rödgröna. Här är ett utdrag:

”För att kunna säkerställa patientsäkerhet, medarbetares arbetsmiljö och långsiktig finansiering måste vi ställa om till en vård som fungerar för den tid vi lever i.

Det här är en bred överenskommelse där flertalet partier tillsammans arbetat för att hitta en lösning. Vi i Centerpartiet är fast beslutna att försöka hitta vägar framåt, för att skapa en trygg och tillgänglig vård, både akut och planerad, som ser och möter alla.”

LISTA: Här är alla avdelningar som flyttar – besparing på 150 miljoner kronor

Artikeltaggar

LidköpingMariestadSjukhusSjukvårdSlaget mot sjukhusetVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.