Hoppa till huvudinnehållet

SD bjöds inte in till överläggning: ”Det är ett mysterium”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Håkan Lösnitz (SD), till höger, i samband med ett besök i Lidköping då akutpersonalen berättade om sina farhågor inför en eventuell nedläggning.
Håkan Lösnitz (SD), till höger, i samband med ett besök i Lidköping då akutpersonalen berättade om sina farhågor inför en eventuell nedläggning. Foto: Thomas Kühnel

Sverigedemokraterna bjöds inte in till överläggningarna om Skaraborgs sjukhus sparpaket.

– Det är ett mysterium att de inte vill prata med oss, säger Håkan Lösnitz (SD), regionråd.

När Janette Olsson (S), regionråd och ordförande för strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, bjöd in opposition för att enas om framtida sparplaner för Skaraborgs sjukhus, så gick ingen inbjudan till Sverigedemokraterna.

– Det är jättedåligt att de inte förankrar hos alla. Vill de ha breda överenskommelser så borde de prata med alla partier. Vi har en sådan kultur i regionen att när det är stora överenskommelser så pratar vi med alla partier. Vi visste inget om de här dolda förhandlingarna, säger Håkan Lösnitz.

Han tycker nu att det är ett mysterium att den rödgröna ledningen inte ville prata med dem.

– Men det kan ju vara för att vi har varit ganska tydliga och håller vår linje. Vi tror fortfarande på en decentraliserad sjukvård. Vi ställer oss inte bakom förslaget att lägga ned akutmottagningen i Lidköping.

Sverigedemokraterna vill också ha kvar psykiatrin i Mariestad. Något som också ingår i överenskommelsen med majoriteten av partierna.

– Det har blivit lite sans och balans i det, men det finns fortfarande farhågor. Det gäller att fortsätta visa nödvändigheten och att Mariestad expanderar och måste ha en sjukvård som expanderar i takt.

Vi ställde frågan till Janette Olsson om varför Sverigedemokraterna inte bjöds in till överläggningen. Hon svarar via sms:

”Vi för inga samtal med dem. Eller samarbetar.”

Artikeltaggar

AkutsjukvårdHåkan LösnitzLidköpingMariestadNedläggningarPsykiatriSjukvårdSkaraborgs sjukhusSocialdemokraternaSverigedemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.