Hoppa till huvudinnehållet

Skövdeläkare kritiska till akutflytt: ”Vi är redan underbemannade”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Akutläkarna Josefine Nyström och Petri Paavola berättar om en längre tid med hård belastning på akuten och hela sjukhuset i Skövde.
Akutläkarna Josefine Nyström och Petri Paavola berättar om en längre tid med hård belastning på akuten och hela sjukhuset i Skövde. Foto: Helene Magnusson

Nio akutläkare i Skövde har skrivit brev till politikerna där de uttrycker sin oro inför förslaget om att akuten i Lidköping ska stänga igen.

– Vi ska ta emot ett stort antal patienter till vår akut, samtidigt som vi har brist på vårdplatser. Vi är redan väldigt underbemannade, säger Josefine Nyström, en av läkarna.

Här är brevet från läkarna till politikerna: ”En hotande katastrof”

Josefine Nyström möter upp utanför akutmottagningen i Skövde. Hon är ST-läkare i akutsjukvård. Så småningom ansluter sig också hennes kollega Petri Paavola, även han ST-läkare.

I förslaget om strukturella förändringar som ligger på politikernas bord så är en stor del riktad mot de akuta flödena. Lidköpings akutmottagning med tillhörande intensivvårdsavdelning och akuta vårdplatser på medicinavdelningarna, är tänkta att flytta från Lidköping till Skövde.

I Skövde har läkarna på akuten följt utvecklingen av sparförslagen och ser risker med planerna som läggs fram. Det finns också en farhåga att kollegorna i Lidköping inte kommer med om planen verkställs.

Skrivit brev

Läkarna i Skövde har därför skrivit ett brev till politikerna i strategiska nämnden, inför det beslut nämnden ska fatta den 31 augusti. Läkarna vill visa på den effekt en flytt av akuten från Lidköping till Skövde kan komma att innebära, för arbetsmiljön men framförallt för patienterna.

– Hela Skaraborgs sjukhus är väldigt hårt belastat och har varit så en längre tid. Jag började jobba här 2015, men jag har sett hur det blivit allt mer pressat överallt, säger Josefine Nyström.

Hon berättar om denna sommar där patienterna på akuten har fått känna av bristen på vårdplatser.

– Vårdplatsbristen har eskalerat och påverkar oss varje dag, vi har inte vårdplatser så att det räcker till våra patienter.

Varje patient som de väljer att lägga in innebär nu ett större beslut eftersom det kan leda till att det bara finns ett fåtal platser kvar till nästa dygn.

– När vi väl har beslutat att lägga in en patient så kan man aldrig vara säker på att den får vård på den avdelning som den behöver ligga på. Vid många tillfällen är det fullt på många avdelningar och patienterna blir kvar på vår akutavdelning i väntan på en vårdplats, ibland länge.

Drabbar de sköra

Framförallt är det de sköra äldre med många sjukdomar som lider av att inte få komma direkt till en vårdavdelning, eller till rätt vårdavdelning.

– Det är en grupp som själva inte har en så stark röst, menar Josefine Nyström.

– Och nu ska vi eventuellt göra stora omorganisationer. Initiativet kommer inte utifrån att man tror att det skulle bli bättre, utan av att man vill spara pengar. Det tror jag är fel drivkraft för att göra strukturförändringar.

Snart fattas beslutet om akuten i Lidköping ska flytta över till Skövde. Om det blir en flytt kommer det att få stor påverkan på Jenny Nyström och Petri Paavolas arbetsplats i Skövde.
Snart fattas beslutet om akuten i Lidköping ska flytta över till Skövde. Om det blir en flytt kommer det att få stor påverkan på Jenny Nyström och Petri Paavolas arbetsplats i Skövde. Foto: Helene Magnusson

Josefine Nyström anser att det istället för att spara, måste till mer pengar till sjukvården.

– Vården är gravt underfinansierad i dag, om man tittar på vilket uppdrag vi har. Vi är inte resurssatta för att möta det i dag. Man har effektiviserat väldigt mycket. Vi kan inte använda färre slutenvårdsplatser än vad vi gör. I så fall måste politikerna, eller beslutsfattarna, tala om för oss vilken sjukvård vi ska sluta ge eller vilken omvårdnad vi ska göra sämre. För om vi ska fullfölja det uppdrag vi har fått, så behöver vi mer resurser, inte mindre.

Satsa på personalen

Sjukhusledningen hänvisar ofta till personalbrist när man föreslår att verksamheter slås samman.

– Jag tycker att vi ska börja med att behålla den personal vi har för att få ett bättre rekryteringsläge och det kan man inte spara sig ur. Vi behöver investera och satsa på fortbildning, löner, arbetstider och arbetsmiljö. Det finns sjuksköterskor och läkare, men de jobbar inte hos oss, säger Josefine Nyström.

Akutläkarna Josefine Nyström och Petri Paavola har tillsammans med sju ytterligare kollegor skrivit ett brev till regionpolitikerna om hur de ser på förslaget om en flytt av akuten i Lidköping.
Akutläkarna Josefine Nyström och Petri Paavola har tillsammans med sju ytterligare kollegor skrivit ett brev till regionpolitikerna om hur de ser på förslaget om en flytt av akuten i Lidköping. Foto: Helene Magnusson

Om en stängning av akuten i Lidköping går igenom så skulle det ytterligare förvärra den redan ansträngda situationen. Och så befarar man att flera ur personalstyrkan i Lidköping inte kommer att flytta med till Skövde, vilket de kan ha förståelse för.

– Det är ändå fem mil hit och man har valt att jobba i Lidköping av en anledning, säger Petri Paavola.

– Vi kommer att behöva hjälpas åt på alla sätt för att erbjuda skaraborgarna en bra akutsjukvård om organisationen förändras så som förslaget ligger, menar Josefine Nyström.

Petri Paavola pekar på att det finns väldigt lite av konkreta siffror i förslagen.

– I alla fall av vad som kommunicerats utåt. Det finns inget sagt om hur det ökade akutflödet ska hanteras och hur behovet av personal ska tillgodoses.

Artikeltaggar

Akutmottagningen Skaraborgs sjukhusLidköpingNämnderSjukvårdSkaraborgs sjukhusSkövdeVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.