Eleverna har sagt sitt efter några dagar med mobilfritt på Guldkroksskolans högstadium.
– De är självklart inte nöjda, konstaterar Malin Carlbom (M), ordförande i barn- och utbildningsutskottet.
Redan innan sommarlovet hintade skolledningen om att ett mobilförbud skulle införas på högstadiet till skolstarten och det nya läsåret 2023/24. Orsaken till att införa mobilfri skola skulle vara att förbättra studieron, motverka kränkningar och bidra till ökad trygghet.
I tisdags började det nya läsåret och den nya regeln om mobiltelefonerna, vilket redan efter två dagar togs upp på ett möte med barn- och utbildningsutskottet där rektor Johan Östlund fick redogöra för starten.
– Eleverna är självklart inte nöjda, men det ska ha gått väldigt, väldigt bra, uppger Malin Carlbom (M), ordförande i barn- och utbildningsutskottet.
– Starten har varit helt okej, intygar skolchef Mari-Louise.
Enligt information skulle det ändå ha varit ett tjugotal elever som vägrade lämna in sina mobiler?
– Ja, det stämmer, men det har väl varit en del av dem som har utretts och fått dispens till att få ha sina mobiler, säger Malin Carlbom.
Av olika skäl kan elever få dispens för att få ha kvar sina mobiler. Först och främst kan det handla om medicinska skäl som exempelvis diabetes.
– När det gäller dispens blir det en utredning runt det hela. Så det blir inte bara ett beslut lite godtyckligt utan det ska finnas argument för detta, förklarar Malin Carlbom.
– Dispens kan även ges vid extraordinära behov där man använder mobilen som ett hjälpverktyg. Det kan även gälla ängslighet, att det är elevens enda trygghet. Men det är elevhälsan som tillsammans med rektorn bedömer vilka som är behov och behöver dispens, upplyser Mari-Louise Brage.
Skolledningen är fullt medveten om att i inledningen kommer eleverna att testa gränserna och försöka hitta kryphål för att fortsatt kunna vara mobiluppkopplad. Det kan handla om att vägra lämna in mobilen, ha två mobiler eller ha en smartklocka.
– Här gäller det att vara uthållig och att vi på sikt kan ha en mobilfri skola.
Varje skoldag inleds med att läraren, som har första lektionen, samlar in mobilerna och som sedan förvaras i ett låst utrymmer. Vid sista lektionen lämnas mobilerna tillbaka.
Vill träffa elevrådet
Uppföljning kommer framöver att göras om hur det mobilfria skolan fungerar i praktiken.
– Vi politiker vill framöver bli uppdaterade hur det har gått och vi kommer även att vilja träffa elevrådet för en diskussion, säger Malin Carlbom.
Mari-Louise Brage poängterar att detta är en stor omställning för eleverna och att det tar tid att hitta nya rutiner.
– En sådan här sak har en del barnsjukdomar i början, eftersom vi inte har gjort det här tidigare. Men vår intention är ändå att skruva i det så att vi landar rätt.