Hoppa till huvudinnehållet

Ny omgång av sportskola för 65-plussare

Publicerad:
Under seniorkursen varvas fysiska aktiviteter med föreläsningar.
Under seniorkursen varvas fysiska aktiviteter med föreläsningar. Foto: Marita Sjöquist

Nu är det dags för en ny omgång av Senior sport school som erbjuder en rad olika aktiviteter.

– Vi hoppas på ett bra gensvar, säger fritidsutvecklare Hanna Nordlöf.

Detta blir tredje omgången av seniorkursen i Hjo och de två tidigare upplagorna har varit mycket uppskattade bland deltagarna, som efter kursavslutningarna fortsatt att träffas.

– Båda grupperna är fortfarande igång, men nu på egen hand. De turas om att ha Mötesplats Stationen som träffpunkt om de inte har någon annan aktivitet på gång, upplyser fritidsutvecklare Hanna Nordlöf.

Första upplagan av Senior sport school i Hjo 2021 med gåfotboll på konstgräset.
Första upplagan av Senior sport school i Hjo 2021 med gåfotboll på konstgräset. Foto: Marita Sjöquist

Den här veckan har Hjo kommun börjat ta emot anmälningar till höstens upplaga av Senior sport school, som startar den 25 september. Sista anmälningsdag är 14 september.

Under åtta veckor kommer en mängd hälsofrämjande aktiviteter att presenteras för kursens 65-plussare.

–Vi har sammanlagt 18 platser, men ifjol blev det till slut tjugo deltagare, upplyser Hanna Nordlöf som bedömer att kursen lockar lika många kvinnor som män.

Gruppen kommer att träffas varje måndag och torsdag för olika aktiviteter.

Vad kommer att hända?

– Först och främst vill jag säga att det krävs inga förkunskaper och alla kan delta på sin nivå och utifrån sina förkunskaper.

– Vi inleder med en uppstart och sedan varvas programmet med föreläsningar om bland annat hjärt-lungräddning, psykisk hälsa och kost samt fysiska aktiviteter som vandring, bowling och discgolf.

De fysiska aktiviteterna är kopplade till någon lokal förening som förevisar och ger instruktioner.

Syftet med kursen är att skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande, att inspirera till en aktiv och meningsfull fritid samt visa på möjligheterna till en aktiv roll inom idrotten.

– Vi hoppas på ett bra gensvar, att Hjoseniorer vill komma hit för att uppleva social samvaro och träffa nya vänner.

Fenomenet Senior sport school startades för över tio år sedan i Skåne för att bland annat skapa en meningsfull fritid för personer från 60 år och uppåt.

Konceptet har sedan spridits till olika delar i landet och våren 2020 skulle startskottet ha gått i Hjo, men då dök pandemin upp. Allt fick sättas på paus, men hösten 2021 kunde som sagt hälsoäventyret förverkligas.

Bakom initiativet till Senior sport school står Hjo kommun, Folkhälsorådet och RF-SISU samt studieförbundet Vuxenskolan.

Artikeltaggar

GåfotbollHanna NordlöfHjoSkola och utbildningSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.