Hoppa till huvudinnehållet

Matnyttig äldredag firas med smakprov av fyra små rätter

Publicerad:
Internationella äldredagen firas i Hjo med mattema och provsmakning. Folkhälsostrateg Christina von Tell, PRO-ordförande Göran Banck, seniorcoach Susanne Rydén, PRO:s Pelle Ekholm och kommundirektör Eva Ulfenborg hoppas på stor uppslutning.
Internationella äldredagen firas i Hjo med mattema och provsmakning. Folkhälsostrateg Christina von Tell, PRO-ordförande Göran Banck, seniorcoach Susanne Rydén, PRO:s Pelle Ekholm och kommundirektör Eva Ulfenborg hoppas på stor uppslutning. Foto: Lars-Ola Carlén

Bra mat står i fokus när FN:s internationella äldredag uppmärksammas i Hjo den 1 oktober. Alla äldre i kommunen bjuds in till föreläsning och att provsmaka fyra små rätter på medborgarhuset Park.

Den internationella äldredagen infaller varje år den 1 oktober. En dag som uppmärksammar äldres livsvillkor och frågor som särskilt berör äldre.

I år ska dagen få lite extra uppmärksamhet även i Hjo. De båda pensionärsföreningarna PRO och SPF, samt Lions club och kommunen går samman och dukar upp till en dag med bra mat som tema.

– Det blir två sittningar på Park med plats för 90 personer per sittning där det bjuds på föredrag med efterföljande provsmakning, berättar Pelle Ekholm i Hjo PRO.

Mat för friskare liv

Margareta Frost Johansson, matkonsulent på Hushållningssällskapet, håller föredrag om mat för äldre.

– Hon har tagit fram ett bra material där hon ger tips för att få ett friskare liv och minska risken för sjukdomar och fallolyckor, berättar seniorcoach Susanne Rydén.

Äldre har ett högre behov av protein och vätskeintaget är också viktigt att tänka på.

– Och glöm inte mellanmålet, brukar hon alltid påminna, berättar Susanne vidare.

Hushållningssällskapet har tagit fram en app ”matfröjd” med recept som ska underlätta för äldre att njuta av hemlagad mat och hitta inspiration till en varierad och god kost.

Fyra små rätter

Några av rätterna kommer att serveras i direkt anslutning till föredraget.

– Det blir smakprov på fyra rätter: soppa, en kötträtt, en fiskrätt och dessert, berättar Pelle Ekholm.

Det blir även kaffe och kaka,m samt underhållning av Kulturskolan. Folkhälsostrateg Christina von Tell medverkar också. Hon delar med sig av material och svarar på frågor kring folkhälsa.

För att delta och säkra sin plats måste man köpa en biljett och arrangörerna hoppas på stort intresse.

Äldredagen kan genomföras tack vare en donation som Hjo Lions club har fått och tanken är att äldredagen ska bli återkommande i någon form varje år den 1 oktober.

Artikeltaggar

FNHjoSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.