Hoppa till huvudinnehållet

Färre gästnätter i Hjo hamn - vädret påverkade

Publicerad:
Hamnvärdarna Joakim Andersson och Peter Klintborg med Yu-Lin Tong och Johan Burck från Nederländerna i gästhamnen i Hjo.
Hamnvärdarna Joakim Andersson och Peter Klintborg med Yu-Lin Tong och Johan Burck från Nederländerna i gästhamnen i Hjo. Foto: Petra Lundgren

Vädret i sommar har påverkat gästhamnen i Hjo som haft en nedgång i antalet gästnätter.

– Det var nog rekord under våren och försommaren och det kommer att rädda upp det lite. Under semesterveckorna har det inte varit alls lika mycket gäster som det brukar vara, säger Joakim Andersson, hamnvärd.

Sommaren börjar lida mot sitt slut och det är under semesterperioden som hamnen i Hjo brukar ha som flest gäster. När Hjo tidning hälsar på finns det två gästbåtar i hamnen. På den ena finns Yu-Lin Tong och Johan Burck som bor i Nederländerna.

– Mina föräldrar bor i Karlsborg och jag har båten där. Jag ville gärna ut och segla och visa Vättern lite. Vi har varit på Visingsö och Hjo och ska vidare till Ombo öar, berättar Johan.

”Trevlig gästhamn”

Det är deras första besök i Hjo gästhamn och det var bland annat Trästaden som lockade dem dit.

– Det är en väldigt trevlig gästhamn, bra faciliteter, rent och snyggt, säger Johan.

– Och så finns det många restauranger i närheten och glass, säger Yu-Lin.

Hamnvärden Peter Klintborg berättar att de får höra mycket positivt från dem som gästar hamnen.

– De tycker att de får ett trevligt bemötande och bra service. Jag har inte nekat en enda båt att komma hit, utan vi har löst det varje år, till och med när vi hade över 1000 gästnätter 2021, säger han.

Yu-Lin Tong och Johan Burck från Nederländerna gillar gästhamnen i Hjo.
Yu-Lin Tong och Johan Burck från Nederländerna gillar gästhamnen i Hjo. Foto: Petra Lundgren

Röd/grön-skyltning

Det finns 14 gästhamnsplatser med y-bom och båtar läggs även där Ångaren Trafik ligger på vintern. Det innebär att det går att få in 20 båtar i gästhamnen.

– Vi har även röd/grön-skyltning i Hjo hamn. När Hjo-båtarna är i väg grönskyltar de och då kan vi hyra ut platserna till gäster, så det det har nog hänt att vi haft 35-40 gästbåtar här när det varit riktigt varmt. Hade vi inte haft röd/grön-skyltning skulle vi inte klara att ta emot alla båtar som vill komma en bra gästhamnssäsong, konstaterar Joakim Andersson.

Vädret har påverkat

Vädret har inte varit det bästa i sommar och det visar sig i statistiken för gästhamnen.

– Om vi jämför med de senaste fyra-fem åren så kommer det att bli en nedgång i år, det är inte konstigt, säger Joakim Andersson som tippar på att det kommer att landa på mellan 700-750 gästnätter jämfört med förra årets 955.

Gästhamnen lockar besökare både från utlandet och Sverige. Många är intresserade av fiske.

– Många gäster återkommer år från år och antalet sportfiskare har ökat, det sprider sig genom sociala medier att man varit i Hjo, säger Joakim Andersson.

Hamnvärdarna Joakim Andersson och Peter Klintborg
Hamnvärdarna Joakim Andersson och Peter Klintborg Foto: Petra Lundgren

Växande kö

I hamnen finns 243 fasta båtplatser och det står 150 i kö till dem. I snitt har kön ökat med 10-15 personer varje år.

– Den som har kontrakt på en båtplats kan ha platsen vilande och då kan någon annan få hyra en tillfällig båtplats, 25-30 gör det varje år. Med lite tur får man en tillfällig plats på 1-3 år och en fast på 2-5 år, beroende på storlek på båten, säger Joakim Andersson.

Gästhamnen är öppen 12 maj till 10 september, men går att gästa även utanför säsong.

– Vi har haft tyska trollingbåtar här i mars och till och med någon i december, säger Joakim Andersson.

Gästnätter i Hjo hamn

2023 cirka 700-750

2022 955

2021 1071

2020 902

2019 926

2018 961

Artikeltaggar

BåtarFritid och livsstilHjoNederländernaVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.