Hoppa till huvudinnehållet

Intensivare höst efter lugn sommar för tekniska

Publicerad:
Lekparken i Hjo stadspark ska byggas om i kurortsstil. Föst måste dock kommunen invänta Länsstyrelsens tillstånd då parken är klassad som byggnadsminne. Lagom till nästa ”leksäsong” räknar kommunen med att lekparken ska stå klar.
Lekparken i Hjo stadspark ska byggas om i kurortsstil. Föst måste dock kommunen invänta Länsstyrelsens tillstånd då parken är klassad som byggnadsminne. Lagom till nästa ”leksäsong” räknar kommunen med att lekparken ska stå klar. Foto: Lars-Ola Carlén

Sommaren har förflutit lugnt, trots ovädret Hans och stora regnmängder. Nu väntar en desto mer intensiv höst för tekniska delen av kommunen. Nya bostadsområden, lekplatsen i Stadsparken, banvallen och Högaliden är några områden där det händer grejer.

– Förutom skadegörelse på skolor har det varit en lugn sommar, summerar tekniska utskottets ordförande Stefan Swenson (M), efter utskottets första sammanträde på höstterminen.

Ett tag i sommar var kommunen i stabsläge då det utfärdades både röd och gul varning för höga flöden med risk för översvämningar. Först i samband med ovädret Hans och sedan veckorna därefter då stora mängder regn föll över Skaraborg.

– Vi har dock klarat oss bra i Hjo och sluppit översvämningar, vilket man befarade, berättar Stefan Swenson.

Gällande stök och högljudda bilister inväntar man fortfarande utvärderingen av sommaren.

Byggklara tomter

När det gäller pågående och kommande projekt kan Stefan Swenson konstatera att om- och tillbyggnaden av gymnastiksalen på Guldkroksskolan är klar och höll sig inom budgeten.

Arbetet med gator och ledningar till det nya bostadsområdet på Lundby fortsätter ytterligare någon vecka och ska vara klart i mitten av september.
Arbetet med gator och ledningar till det nya bostadsområdet på Lundby fortsätter ytterligare någon vecka och ska vara klart i mitten av september. Foto: Lars-Ola Carlén

Grunden med vägar och ledningar till det nya bostadsområdet på Lundby skulle ha varit klart till semestern. På grund av den blöta sommaren har arbetet dragit ut på tiden, men ska vara klart i september.

Detaljplanen för Knäpplan södra är på gång att antas och med det nya området Siggahusen, som knyter samman Knäpplan med Sigghusberg står Hjo väl rustat med nya byggbara tomter när väl byggnationen kommer igång igen.

Lekplats och banvallen

Lekplatsen i Stadsparken ska byggas om i kurortsstil, men innan spaden kan sättas i marken måste Länsstyrelsen ge sitt godkännande, eftersom parken numer är ett byggnadsminne.

– Vi räknar med att komma igång med arbetet under senhösten och vara färdiga lagom till ”leksäsongen” nästa år, berättar projektingenjör Klas Kronqvist.

Gång- och cykelvägen på gamla banvallen har fått en rejäl ansiktslyftning på sträckan mellan Grebban och fritidshusområdet vid Mofalla station.
Gång- och cykelvägen på gamla banvallen har fått en rejäl ansiktslyftning på sträckan mellan Grebban och fritidshusområdet vid Mofalla station. Foto: Lars-Ola Carlén

Första etappen av att rusta upp gång- och cykelvägen på gamla banvallen är nu slutförd. Sträckan mellan Hjo och fritidshusområdet vid Mofalla station har nu fått en rejäl uppfräschning.

– Nästa etapp är ”andra ändan” av banvallen. Sträckan mellan Blikstorp och Korsberga som bedöms vara den i sämst skick. Sedan återstår mellandelen från Korsberga mot Hjo, förklarar Stefan Swenson.

Högaliden rustas

Högalidens friluftsområde är under omvandling. Motionsspår, cykelspår, vandringsleder, pulkabacke och grillplatser har på sistone fått sällskap av en discgolfbana, en ny utökad parkering och mer är på gång.

En ny, större parkeringsplats har anlagts i direkt anslutning till uppfarten till friluftsområdet.
En ny, större parkeringsplats har anlagts i direkt anslutning till uppfarten till friluftsområdet. Foto: Lars-Ola Carlén

Kommunen har avsatt en miljon kronor i budgeten och tillsammans med Högalidsalliansen har olika förslag tagits fram till utveckling av fritidsområdet.

Ett vindskydd ska anläggas i anslutning till Friluftsfrämjandets stuga på Högaliden.
Ett vindskydd ska anläggas i anslutning till Friluftsfrämjandets stuga på Högaliden. Foto: Lars-Ola Carlén

Under hösten är tanken att anlägga bland annat utegym och hinderbana.

– En teknik-cykelbana, liknande pumptrackbanan på Guldkroksskolan men i grus, är planerad och lekplatsen ska få mer utrustning, berättar Klas Kronqvist.

En ny teknik-cykelbana i grus är planerad på Högaliden.
En ny teknik-cykelbana i grus är planerad på Högaliden. Foto: Lars-Ola Carlén

Ett vindskydd ska byggas vid friluftsfrämjandets stuga och flera grillplatser ordnas i området. Den analoga klockan byts ut mot en digital som även visar temperatur. Det ska även bli ny och förbättrad skyltning i området.

Lekplatsen på Högaliden ska få mer utrustning.
Lekplatsen på Högaliden ska få mer utrustning. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerFriluftsfrämjandetGång- och cykelvägGuldkroksskolanHjoHögalidenLekplatserMofallaOväderSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.