Hoppa till huvudinnehållet

Efter beslutet – så tänker toppolitikerna: ”Borde be om ursäkt till invånarna”

Publicerad:

En kraftig nedmontering väntar på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Torsdagens beslut har väckt starka reaktioner bland invånarna.

SLA har talat med Anna-Karin Skatt (S), Frida Nilsson (C), Jonas Eriksson (SD), Gunilla Druve Jansson (C) samt Ulrika Gartman Blom (M) om vad de tycker om beskedet.

Anna-Karin Skatt (S).
Anna-Karin Skatt (S). Foto: Helene Magnusson

Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande:

Har du från början ställt dig bakom förslaget från sjukhusdirektör Stellan Ahlström?

– Det var en enig styrelse som tog det här vidare till strategiska nämnden. Så det är klart att jag ser att det är den väg som vi behöver gå.

Kommer det att ske några förändringar i det här förslaget, genom sjukhusstyrelsen?

– Det ska upp i styrelsen den 12 september, men vi har en politisk bred överenskommelse nu. Det är en styrka i så här stora beslut. Det är att ta ansvar i en svår tid, när ekonomin är som den är.

Blir den framtida vården lika bra och säker för Lidköpingsborna med kringkommuner, som den vård de har i dag?

– Vårt uppdrag från Skaraborgs styrelse är att leverera en vård med hög kvalitet som är tillgänglig för helheten. I morgon (läs fredag) invigs en akut i Skövde som är en satsning på Skaraborg på 2,5 miljarder. Så det är klart att vi kommer att säkra vården i Skaraborg.

Frida Nilsson (C).
Frida Nilsson (C). Foto: Helene Magnusson

Frida Nilsson (C), vice ordförande i sjukhusstyrelsen:

Hur ser du på beslutet i strategiska nämnden?

– Målet är att säkra vården för Lidköping och kommunerna runt omkring. Lidköpings sjukhus kommer inte att försvinna. Vi gör en satsning på Lidköpings sjukhus och Lidköping föreslås utföra mer planerad vård med omfattande operationer. Det kommer att korta vårdköerna.

– Jag hade gärna sett en akut i varje småstad. Men det är inte gångbart. Varken resursmässigt eller ekonomiskt. Det är en patientsäkerhetsfråga, vi behöver heltäckande specialistkompetens.

– Vi behöver en etablering av en närakut i Lidköping och förstärka ambulansen. Och hur mycket jag än vill så kan jag inte se att en akut i Lidköping kan vara kvar, utifrån de utmaningar vi har.

Jonas Eriksson (SD).
Jonas Eriksson (SD). Foto: Thomas Kühnel

Jonas Eriksson (SD), ledamot i strategiska nämnden:

Ni lade ett annat yrkande i nämnden, kan du berätta om det?

– Initialt så vill vi att man skulle ta kommunstyrelsen i Lidköpings utsträckta hand till fullo och inte bara delar av paketet då man lägger ned akutsjukhuset först. Utan först höra vad de har att säga.

– Vi ville också ge uppdrag till sjukvårdsutvecklingsdirektören att på ett strategiskt plan mer gå igenom utbudspunkterna i Skaraborg. Och ta hänsyn till robusthet och långsiktighet och så att vår sjukhus inte ska läggas ner i panik på grund av några få dåliga år.

Gunilla Druve Jansson (C).
Gunilla Druve Jansson (C). Foto: Elin Andersson

Gunilla Druve Jansson (C), ledamot i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden:

– Det här är en bred politisk överenskommelse mellan sju partier, framförhandlad mellan våra gruppledare som finns i regionstyrelsen. Strategiska nämnden har beslutat att det finns inga hinder i tidigare fattade beslut i förhållande till det som Skas styrelse har lagt fram som åtgärder. Nu får Skas styrelse gå vidare och fatta sina egna beslut för att klara av sin ekonomi, framtida kompetensförsörjning, korta vårdköer med mera.

– Alla kommer fortsatt få trygg och patientsäker vård, men vi behöver lägga om vårdkedjorna för att fler ska få vård och vårdutbudet behöver därför utvecklas. Skaraborg får nu en toppmodern akutmottagning med bakomliggande resurser som ska kunna omhänderta alla med akuta situationer.

Ulrika Gartman Blom (M).
Ulrika Gartman Blom (M). Foto: Thomas Kühnel

Ulrika Gartman Blom (M), kommunalråd i Lidköping:

Vilken är din reaktion efter beslutet?

– Det är klart att det inte var helt oväntat. Jag tycker att det är beklagligt att man inte kan lyssna. Jag står fast vid det jag har sagt förut: vi kommer att fortsätta kämpa.

Vad görs då från lokalt håll?

– Vi har skrivit till strategiska nämnden och till Skas, vi för dialog och vi är ute i media. Vi fortsätter kampen.

Du hade en ordväxling med regionstyrelsens ordförande Helen Eliasson (S) där du pratade om en dold agenda medan hon anklagade dig för att ljuga och sa att akuten ska vara kvar. Hur tänker du kring det nu?

– Ja, det är ju bevisat vem som ljög och vem som talade sanning. Jag tycker att man ska gå ut och be om ursäkt till alla invånare i Lidköpings kommun.

Politikerna har tagit sitt beslut – akuten i Lidköping kommer att stängas: ”En känslig fråga”

Artikeltaggar

Anna-Karin SkattCenterpartietFrida NilssonGunilla Druve JanssonJonas ErikssonKommunstyrelsenLidköpingLidköpings sjukhusNämnderPolitikSkaraborgSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetStyrelserSverigedemokraternaUlrika Gartman BlomVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.