Hoppa till huvudinnehållet

Eliasson (S) lovade att akuten skulle vara kvar: ”Har respekt för att folk är upprörda”

Publicerad:
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, hänvisar till en annan verklighet i dag, än i våras när hon gick ut och sa att akuten skulle vara kvar.
Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, hänvisar till en annan verklighet i dag, än i våras när hon gick ut och sa att akuten skulle vara kvar. Foto: Helene Magnusson

Helén Eliasson, regionstyrelsens ordförande, har kritiserats starkt för att i en stunden lova att akuten i Lidköping ska få finnas kvar, för att nu stå bakom förslaget att lägga ned akuten.

– Verkligheten var inte sådan då, säger hon om varför hon gick ut så hårt i våras.

Du skrev i ett inlägg till Ulrika Gartman Blom (M), kommunalråd i Lidköping: Om jag säger att akutmottagningen i Lidköping ska finnas kvar i framtiden, så är det så. Vad säger du om det i dag?

– Det fanns inga politiska förslag uppe överhuvudtaget i våras. Det fanns de här tjänstemannaförslagen som inte hade kommit upp på bordet och behandlats. Samtidigt hade vi ett kommunalråd i Lidköping som gick ut med, som jag tycker falska anklagelser, mot Anna-Karin Skatt och koncernkontoret. Då hade jag behov av att dementera det. Jag tycker det är viktigt att man har korrekt information till invånarna.

– Utifrån de dialogerna vi har haft så blir verkligheten inte sådan att vi kan ha kvar akuten i Lidköping.

Och verkligheten är den dåliga ekonomin? Har det varit det avgörande?

– Nej, jag skulle säga att det är en samlad bedömning, dels har ekonomin försämrats, dels har vi mer beslut framtagna. De fanns inte då när jag fick de frågorna. Vi har bättre underlag i dag.

Kan du garantera att Lidköpingsborna får en lika bra vård som tidigare?

– De frågor du ställer nu, handlar om att våra chefläkare och de som tar fram det här, bedömer att det finns risker, men det finns åtgärder för att lösa det. Vi som politiker måste känna oss trygga med att våra chefläkare och Skaraborgs sjukhus, som lägger fram de här förslagen, att det blir långsiktigt bra för våra invånare.

Men kan du förstå att många känner att du brutit ett löfte?

– Jag har full respekt för att det finns en oro och att man är upprörd i Lidköping. Det är nu jätteviktigt att vi har en dialog med kommunledningen. Vi ska göra vårt yttersta att informera om hur den här planen ska se ut framåt.

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutHelén EliassonLidköpingPolitikSkaraborgs sjukhusSlaget mot sjukhusetSocialdemokraternaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.