Hoppa till huvudinnehållet

Här är höstens kvarterskvällar i Kulturkvarteret

Publicerad:
Höstens kvarterskvällar i Kulturkvarteret startar i september. På bilden: Malin Rylander, författare, Bengt Eriksson, Naturskyddsföreningen, Fredrika Johansson, programsamordnare, Niklas Ahlin, Hjo folkhögskola, Birgitta Lundgren Pierre, Spiv, och Bo Hermansson, bokbindare.
Höstens kvarterskvällar i Kulturkvarteret startar i september. På bilden: Malin Rylander, författare, Bengt Eriksson, Naturskyddsföreningen, Fredrika Johansson, programsamordnare, Niklas Ahlin, Hjo folkhögskola, Birgitta Lundgren Pierre, Spiv, och Bo Hermansson, bokbindare. Foto: Petra Lundgren

Höstens kvarterskvällar i Kulturkvarteret bjuder på många olika ämnen. Den 21 september är det säsongspremiär.

– Tanken är att främja möten, kulturintresse och samhällsviktiga saker, säger Fredrika Johansson som är programsamordnare.

I höst är det kvarterskvällar vid nio tillfällen och de medverkande har antingen frågat om de får vara med eller blivit inbjudna. Det första tillfället är den 21 september och bakom står Svenska kyrkan, Pingst Hjo och Equmeniakyrkan.

– Det är två coacher, Kim Karhu och Julia Karhu från Wake me up, som kommer och berättar om välmående för olika generationer, säger Fredrika Johansson.

Miljöaktivism och suicid

Den 5 oktober berättar Reine Fagerberg från Naturskyddsföreningen i Hjobygden om miljöaktivism.

Suicid ur ett efterlevandeperspektiv är temat den 19 oktober och då kommer projektledaren Lina Bjurström från Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, Spes.

–Det är 1500 suicid per år och lågt räknat finns det tio nära runt den personen, som blir drabbade. Fokus på den här kvällen kommer att ligga på att avliva en del myter kring suicid, skuld och skam, hon kommer också att berätta om bemötande och sin egen berättelse, säger Birgitta Lundgren Pierre från föreningen Spiv som arbetar för att minska antalet självmord i Sverige

Demokrati och varg

Den 26 oktober handlar det om demokrati och dess utmaningar.

– Jag jobbar på Hjo folkhögskola, vi har demokratikurser och jobbar mycket med integrationsfrågor. Jag ska försöka knyta samman Europa och demokratin och dess utmaningar, både historiskt, vad som händer just nu och vilka utmaningar vi står inför, säger Niklas Ahlin.

Den 1 november kommer jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs

– Han kommer att prata om viltvård med särskilt fokus på vargar, det har blivit ett väldigt aktuellt ämne i området. Han berättar om vilka regler och villkor det finns för dem som har djur, vad får de göra, hur kan de skydda och hur kan de få ersättning, säger Fredrika Johansson.

Film och bokbinderi

Den 9 november är det filmvisning med Naturskyddsföreningen. Den heter Breaking social och är gjord av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

– Det finns globala mönster som visar att det finns väldigt starka krafter som motverkar en förändring vad gäller hur vi använder energi, hur vi utvecklar olika alternativa energimetoder och hur vi undviker att använda farliga miljögifter. Jag ser fram emot en film som kommer att ge oss mycket information på ett spännande sätt, säger Bengt Eriksson.

Bo Hermansson, som har bokbinderi i Hjo, kommer den 16 november och berättar om sitt hantverk.

– Jag tänkte att man skulle kunna ha ett samtal och det är därför de som kommer gärna får ta med sig bokband. Jag tar också med mig några så pratar vi utifrån bokbandet, säger Bo Hermansson och tar fram en bok ur en bibliotekshyllan som har ett halvfranskt band med riktig skinnrygg och guldsnitt.

Släkthistoria och frågestund

Att skriva och dela med sig av sin släkthistoria är temat den 23 november. Det är ett samarbete med Hjo-Tibro släktforskarförening och då kommer Karin Axelsson, Skövde, för att berätta.

Den 30 november är det frågestund med Hjoförfattaren Malin Rylander.

– Jag släppte min bok i juni och i stället för att jag berättar om min bok har vi en frågestund. Mitt mål är att del två i serien ska vara klar till årsskiftet och då kan jag berätta lite om den nya boken också, säger hon.

Det har varit kvarterskvällar på Kulturkvarteret under höst och vår i åtta år och det är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Artikeltaggar

DokumentärfilmEqumeniakyrkanEuropaFilmFilmerFredrik GerttenHjoKulturkvarteretNaturskyddsföreningenNöje/KulturSjälvmordStudieförbundet VuxenskolanSvenska kyrkanVargar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.