Hoppa till huvudinnehållet

Hjoförfattare skildrar viktig historisk händelse

Publicerad:
Hjoförfattare Artur Szulc har gett ut en ny historisk bok och den här gången handlar det om Ungernrevolten.
Hjoförfattare Artur Szulc har gett ut en ny historisk bok och den här gången handlar det om Ungernrevolten. Foto: Marita Sjöquist

Hjoförfattaren Artur Szulc har nyligen gett ut en bok om Ungernrevolten – en dramatisk händelse i historien. Den turbulens som då rådde får honom att reflektera över dagens osäkra världsläge.

– Man måste säga att vi lever i en väldigt farlig tid.

Hjoförfattaren Artur Szulc har gett en ny bok och den här gången står Ungern i centrum och revolten som bröt ut i landets 23 oktober 1956.

Tiotusentals ungerska studenter och arbetare gick ut för att protestera mot diktaturen och det sovjetiska herraväldet. Sedan andra världskriget hade landet fungerat som en sovjetisk lydstat, men förtrycket hade gradvis minskat i och med Josef Stalins bortgång 1953.

– Detta var en tongivande händelse under kalla kriget och en väldigt laddad händelse, poängterar Artur Szulc och fortsätter:

– Detta var första gången som Sovjetunionens makt i Östeuropa verkligen utmanades så öppet som det då gjordes i Ungern 1956. Det omfattade hela befolkningen och i stort sett hela landet, vilket inte hade varit fallet i tidigare protester.

Upproret pågick i tolv dramatiska dagar innan frihetskampen krossades av sovjetarmén.

Svenska folket stöttade

Han påtalar att många äldre känner till att Sverige på den tiden skickade omfattande hjälp och bistånd till Ungern.

– Det samlades till exempel in miljontals kronor via Radiohjälpen. Många känner nog inte till att en svensk konvoj tog sig hela vägen till Budapest i månadsskiftet oktober/november 1956 och det försöker jag att fånga upp i den här boken. Överhuvudtaget var den europeiska solidariteten väldigt stor.

I boken tar Artur Szulc upp revoltens upptakt, intensiva förlopp och tragiska följder samt inblickar från politiska intriger i Moskva, Washington och Budapest.

Det som då hände i Ungern, hur mycket präglar det landet i dag?

– Det har haft och hade stor betydelse, framför allt för den ungerska diasporan då när ungrare kom till Sverige men även hamnade i bland annat Kanada och USA. Som en förenad kraft betraktade man sig som det första landet som verkligen gjorde väpnat motstånd mot Sovjetunionen. Fast sedan är det ju märkligt hur Ungern agerar i dag, men då säger man från politiskt håll att det går inte att jämföra.

Vi lever i en väldigt farlig tid, det måste man säga, för det kan gå lite hur som helst.
Författaren och Polenkännaren Artur Szulc

Tionde boken

Detta är hans tionde historiska bok som ingår i en serie av böcker som ges ut av Historiska media under rubriken ”Världens dramatiska historia”.

– Meningen är att den här typen av böcker ska vara lite mer lättillgängliga, översiktliga och lättlästa.

Nytt på gång

Den fysiska boken på 160 sidor om Ungern kom ut i somras och kan även läsas som e-bok och ljudbok med uppläsaren Per Juhlin.

Vad kommer nästa bok att handla om?

– Jag håller på att diskutera med förlaget. Det skulle kanske vara naturligt att fortsätta med Pragvåren 1968, men vi får se. Jag är sugen på att återvända till andra världskriget och ett avgörande slag i italienska Monte Cassino 1944, men jag har inte riktigt landat i vad det ska bli.

Medverkat i P1

Nyligen medverkade Artur Szulc i P1 Morgon för att som Polenkännare och författare uttala sig om spänningarna vid gränsen Polen och Ukraina.

Vad säger du om världsläget och det som sker i Ukraina?

– Väldigt obehagligt. Framför allt eftersom ingen vet vilken vändning detta kan ta. Vi har i dagsläget stort fokus på Ukraina, men vad händer i Asien, Kina och USA som bygger sina styrkor. Vi lever i en väldigt farlig tid, det måste man säga, för det kan gå lite hur som helst.

Artikeltaggar

Andra världskrigetArtur SzulcBöckerFörfattareHistoriaHjoLitteraturPragvårenRadiohjälpenSovjetunionenUkrainaUngernUngernrevoltenUSA

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.