Hoppa till huvudinnehållet

Lova Johansson om VM-debuten: ”En mäktig känsla”

Publicerad:
Lova Johansson gjorde VM-debut i Manchester och slog personligt rekord på 50 meter frisim.
Lova Johansson gjorde VM-debut i Manchester och slog personligt rekord på 50 meter frisim. Foto: Roger Lindberg

VM-debuten med ett personligt rekord i bagaget har gett Lova Johansson mersmak inför framtiden.

– Absolut! Det var en mäktig känsla och upplevelse, säger hon sprudlande glad.

VM i parasimning har avgjorts i Manchester och på plats var Lova Johansson från Hjo. Hennes stora dröm i livet har varit att få delta i ett stort internationellt mästerskap och nu blev det verklighet.

– Det var en fantastisk upplevelse och jag har fortfarande svårt att förstå att jag verkligen varit där, säger 19-åringen som fortfarande är lite omtumlad.

Spänd och nervös

VM-debuten handlade inte enbart om att tävla utan även kunna ta in alla intryck av allt som hände runt omkring, vilket även hade stor påverkan i första loppet på 50 meter ryggsim. Lova blev tagen av stundens allvar.

– Jag var väldigt spänd och nervös i första loppet. Även om jag innan hade kollat runt och gått igenom loppet i huvudet många gånger blev det saker som tillkom. Detta påverkade mig och min simning. Jag kände mig seg och hade dålig tajming, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag hade inte tillräckligt med rutin i sammanhanget, men i andra loppet var känslan helt annorlunda.

Dagen även var det dags för revansch och inta en ny startposition på sträckan 50 meter frisim.

– Då kände jag mig betydligt mer avslappnad och visste lite hur det skulle gå till. Jag hade mycket roligare, kunde njuta av upplevelsen och ta in varje ögonblick.

Lova Johansson strax innan VM-starten.vvv
Lova Johansson strax innan VM-starten.vvv Foto: Roger Lindberg

Personligt rekord

De positiva känslorna som genomströmmade Lovas kropp gav sig även tillkänna resultatmässigt.

I mål visade det sig att hon slagit sitt personliga rekord rejält, från 2:07:02 till 2:01:41 på 50 meter fritt.

– Fantastiskt roligt. Pricken över i:et var att jag dessutom kom före en tjej från Grekland som tävlar i samma klass. Hade som målsättningen att komma före henne och slog henne med några hundradelar.

– Sedan var det extra roligt att min morfar och farfar dök upp och överraskade mig genom att vara där.

Lova Johansson slutade därmed på plats elva på 50 frisim S3 i sitt första VM.

Lova Johansson i mittpunkten tillsammans med familj och vänner. Från vänster morfar Sven Hägg, farfar Bernt Johansson, mamma Camilla Johansson, simtränaren Ragnheidur ”Ragga” Runolfsdottir , assistent Anna Grahn, syster Cornelia Johansson och pappa Daniel Johansson.
Lova Johansson i mittpunkten tillsammans med familj och vänner. Från vänster morfar Sven Hägg, farfar Bernt Johansson, mamma Camilla Johansson, simtränaren Ragnheidur ”Ragga” Runolfsdottir , assistent Anna Grahn, syster Cornelia Johansson och pappa Daniel Johansson. Foto: Roger Lindberg

Vilka intryck tar du med dig från ditt första stora internationella mästerskap?

– Det är coolt att se och få träffa så många handikappade på samma plats. Kul att så många olika kroppar ändå kan göra samma sak. Det fanns liksom inga hinder utan alla körde sitt race. Det var sådan glädje och väldigt häftigt att få uppleva.

Har du fått mersmak?

– Verkligen. Jag kommer inte att sluta simma förrän jag kommit till Paralympics. Det är det här jag vill göra och som jag verkligen brinner för.

Efter VM har Lova vilat upp sig hos familjen i Hjo och passat på att träffa kompisar, men nu har hon börjat sitt sista gymnasieår på samhällsprogrammet I Kungsbacka och dragit i gång träningen igen.

Artikeltaggar

FrisimHjoParalympicsRekordSimsport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.