Hoppa till huvudinnehållet

Hjo tackar nej till Göteborg

Publicerad:
Hjo tackar nej till Göteborgs stads erbjudande om att ta emot fler flyktingar nästa år, enligt kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).
Hjo tackar nej till Göteborgs stads erbjudande om att ta emot fler flyktingar nästa år, enligt kommunalrådet Catrin Hulmarker (M). Foto: Lars-Ola Carlén

Göteborgs stad vill ha hjälp av övriga 48 kommuner i Västra Götaland att ta emot ett större antal flyktingar under 2024. Hjo kommun ser dock ingen möjlighet att hjälpa till och tackar därför nej till erbjudandet.

– Vi kan inte ta emot fler flyktingar än vad vi har avtalat själva. Vi har trappat ned organisationen efter den befarade flyktingströmmen från Ukraina och kan inte bygga upp den igen för att eventuellt ta emot några flyktingar, säger kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Göteborgs stad ber övriga kommuner i Västra Götaland om hjälp med flyktingmottagande.
Göteborgs stad ber övriga kommuner i Västra Götaland om hjälp med flyktingmottagande. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tack, men nej tack!

Varje år fördelas flyktingmottagandet proportionellt mellan samtliga svenska kommuner utifrån det som kallas för bosättningslagen.

Styret i Göteborg tycker att staden historiskt sett tagit ett större ansvar än andra kommuner när det gäller flyktingmottagande. Därför vädjar den till kommuner, som Hjo, med ett relativt lågt antal flyktingar att självmant ta emot ett större antal flyktingar än vad som anvisas enligt bosättningslagen.

Kommunerna har till den 20 september på sig att ge besked till Göteborg och Hjo har meddelat att man inte har möjlighet att hjälpa till att ta emot ytterligare flyktingar.

Artikeltaggar

FlyktingarGöteborgGöteborgs kommunGöteborgs-PostenHjoJonas AtteniusSamhälleSocialdemokraterna

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.