Hoppa till huvudinnehållet

Kraftigt höjd soptaxa nästa år - insamling av matavfall blir obligatorisk

Publicerad:
Det blir dyrare att få soporna tömda efter årsskiftet, då kommunerna också får ansvar för att samla in förpackningar.
Det blir dyrare att få soporna tömda efter årsskiftet, då kommunerna också får ansvar för att samla in förpackningar. Foto: Lars-Ola Carlén

Soptaxan höjs kraftigt nästa år. Drygt 20 procent dyrare blir det att få soptunnorna tömda. Kommunen blir ansvarig för insamling av förpackningar från årsskiftet och snart blir det obligatoriskt med insamling av matavfall.

Det händer en hel del när det gäller avfall och återvinning. Och mer är på gång.

Från årsskiftet väntar kraftig höjning av soptaxan.

– Vi har fått ett förslag som kommunfullmäktige i respektive kommun ska ställa sig bakom, berättar tekniska utskottets ordförande Stefan Swenson (M).

Rejäl höjning

Enligt förslaget från kommunalförbundet Avfall & Återvinning Skaraborg, AÅS, ska det kosta 2 400 kronor per år att få sina sopor tömda för ett hushåll med standardkärl (190-literskärl som töms var fjärde vecka och 140-literskärl för matavfall som töms varannan vecka). En höjning med 22 procent jämfört med dagens 2 045 kronor.

Den som sedan tidigare har avstått från att sortera sitt matavfall blir den nya kostnaden 2 800 kronor per år för 190-literskärl.

Från årsskiftet blir det obligatoriskt att separera matavfall från hushållssoporna och det går inte längre att teckna nytt abonnemang och slippa att sortera matavfall.
Från årsskiftet blir det obligatoriskt att separera matavfall från hushållssoporna och det går inte längre att teckna nytt abonnemang och slippa att sortera matavfall. Foto: Fredrik Tacacho

Det finns ingen möjlighet för nya abonnenter att avstå från att separera matavfallet från hushållssoporna, då det blir obligatoriskt från årsskiftet.

Kommunerna ska då ha ett färdigt system för insamling av matavfall, även om övergången sker successivt och ska vara fullt utbyggt till sista december 2026 i de 13 Skaraborgskommunerna i AÅS.

Förpackningar

Vid kommande årsskiftet tar kommunerna även över ansvaret för insamling av förpackningsavfall. Det innebär att AÅS tar över skötseln och driften av återvinningsstationerna.

AÅS tar även över den fastighetsnära insamlingen som ska göra det enklare för var och en att sortera och bli av med sina förpackningar, i exempelvis papp, glas och metall, direkt vid tomtgränsen.

Pontus Düring, förbundsdirektör för Avfall & Återvinning Skaraborg berättade om nyheter inom avfallshanteringen vid fullmäktiges senaste sammanträde.
Pontus Düring, förbundsdirektör för Avfall & Återvinning Skaraborg berättade om nyheter inom avfallshanteringen vid fullmäktiges senaste sammanträde. Foto: Lars-Ola Carlén

Hur denna fastighetsnära insamling ska ske rent praktiskt är ännu inte bestämt, enligt förbundsdirektör Pontus Düring, som höll en genomgång med politikerna i Hjo vid senaste mötet med fullmäktige.

Kommunstyrelsen väntas behandla taxeförslaget inom kort och därefter tas det upp i fullmäktige för beslut.

Artikeltaggar

ÅtervinningAvfallHjoKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöSamhälleSkaraborg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.