Hoppa till huvudinnehållet

300 till möte om enskilda avlopp

Publicerad:
Fastighetsägare i Korsberga och Mofalla/Svebråta bjuds in till informationsmöte om kontrollen av enskilda avloppsanläggningar.
Fastighetsägare i Korsberga och Mofalla/Svebråta bjuds in till informationsmöte om kontrollen av enskilda avloppsanläggningar. Foto: Patrik Otter

Boende i Korsberga och Mofalla/Svebråta får i år besök av Miljösamverkan östra Skaraborg, MÖS. Anledningen är enskilda avloppsanläggningar. Nu bjuds 300 fastighetsägare in till ett informationsmöte om kontroller av avloppen.

Fastigheter som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet, i princip alla utanför tätorterna, har enskilda avlopp. Varje år kontrolleras dessa anläggningar i någon del av kommunerna inom Miljösamverkan. I år är turen kommen till Korsberga och Mofalla/Svebråta.

En preliminär bedömning har gjorts av avloppsanläggningarna baserad på de uppgifter som MÖS har i sitt register och arkiv.

MÖS kontrollerar enskilda avloppsanläggningar i Korsberga och Mofalla/Svebråta i år och bjuder in till informationsmöte.
MÖS kontrollerar enskilda avloppsanläggningar i Korsberga och Mofalla/Svebråta i år och bjuder in till informationsmöte. Foto: MÖS

Nu ska en heltäckande kontroll göras och inför denna bjuder MÖS in till ett informationsmöte i Korsberga bygdegård på tisdag, den 5 september.

300 inbjudna

Cirka 300 fastighetsägare är inbjudna där fastighetsägare kommer att få veta er om arbetet och varför man gör kontrollen av enskilda avlopp.

– Under mötet finns det även möjlighet att personligen träffa och prata med handläggare, berättar Jolanda Stenstam kommunikatör på MÖS.

Även entreprenörer som bygger enskilda och gemensamma avlopp kommer att närvara på mötet likaså personal från VA-kontoret.

Uppfyller miljökrav

Kraven på enskilda avloppsanläggningar skärps hela tiden. Den som har en äldre anläggning än 20 år, där avloppsvattnet leds till en stenkista, där det är mindre än 50 meter till vattenbrunn eller trekammarbrunnen rymmer mindre än 2000 liter kommer med stor sannolikhet behöva bygga om sin anläggning.

Efter kontrollen har man ett år på sig att fixa till en godkänd avloppsanläggning som uppfyller dagens miljökrav.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKorsbergaMofallaSamhälleVAVatten

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.