Hans röst är välbekant. Två gånger om dagen rapporterar han händelser i P4:s kulturnyheter, men många känner nog inte till att rösten tillhör Gustav Ingerhage från Hjo.
– Här är uppväxtminnen i varje gatukorsning, konstaterar 25-åringen under sitt hembesök.
Varje vecka, måndag till fredag, hörs Gustav Ingerhages stämma i etern. I Sveriges Radios kulturnyheter rapporterar han om allt mellan himmel och jord inom kultursfären, men det går undan. Sändningstiden är 2 till 2,5 minut två gånger om dagen – 10:50 och 14:57. Dessutom tillkommer det olika webbsändningar.
– Vi är två personer som jobbar med det här och den av som sänder är ansvarig för vad som ska sägas i radion och hur det ska låta, upplyser Gustav Ingerhage som är född och uppvuxen i Hjo.
Hoppat in i P3
Fast i sommar har han även testat på att vara programledare i P3 men då har det rört sig mer om underhållning än om nyheter.
Har jobbat med detta i sommar och kommer eventuellt att fortsätta med det. Vi har varit två programledare i studion där jag varit en så kallad sidekick.
– Det här programmet blir lite mer snackradio om först och främst musik, sedan allehanda roliga nyheter, reflektioner i vardagen eller vad som har hänt i veckan, berättar Gustav som trivs med att bredda sin repertoar.
Ingen självklarhet
Att bli journalist var ingen självklarhet för Gustav som i tonåren var ganska vilsen i sina framtidsplaner.
När han gick på Guldkroksskolan föredrog han samhällskunskap och svenska, framför allt när det gällde klassisk, äldre litteratur.
– Jag var inte superambitiös i skolan, inte en latmask, men det fanns mycket annat kul att göra också, vilket jag kanske kan ångra lite i efterhand.
– Kommer i alla fall ihåg ett nationellt prov, då vi hade vi en muntlig övning som gick ut på att föra en diskussion i en grupp, och att jag fick högsta betyg. Då möjligtvis förstod jag att det är någonting jag kanske kan - att prata.
”Jag var rådvill”
Efter grundskolan blev det IT-gymnasiet med inriktning el och energi i Skövde.
– Jag var rådvill, som man kan vara i den åldern, och började på den linjen. Det handlade om datorer och jag var intresserad av det.
Fast ganska snart sa magkänslan att utbildningen inte var rätt val.
– Jag blev inlurad och trivdes inte varpå skolentusiasmen sjönk markant.
Efter gymnasiet blev det flera år med olika ströjobb på bland annat hotell Bellevue och arbetsplatser i Skövde. Därefter var Gustav på resande i fot i bland annat Vietnam, Sydafrika, Indien och olika länder i Östeuropa som Ukraina och Belarus.
Sökte och kom in
Efter många kringelkrokar om framtiden sa en dag hans kompis Joel till honom på en spårvagn i Göteborg:
– Men ska du inte bli journalist? Det är ju ändå det du sitter och pratar om hela tiden.
Han sökte och kom in på journalistutbildningen i Göteborg hösten 2019 och var färdig 2022. Under sommarloven blev det vikariat på Göteborgs-Posten och lokaltidningen Stenungsund. Han avslutade sin utbildning med ett halvårs praktik på Kulturnytt där han som sagt blivit kvar.
– Det har varit och är en väldigt bra skola och sedan har jag ju ett kulturintresse i botten. Jag trivs.
Siktar utrikes
Vid sidan om arbetet har han börjat med att läsa ryska för att eventuellt vidga vyerna sina framöver.
– Jag har blivit lite intresserad av rollen som utrikesjournalist och det har blivit väldigt aktuellt nu det senaste året på grund av kriget i Ukraina. Det känns som en spännande arbetsform, säger 25-åringen som inte glömmer bort sina rötter i Skaraborg och Hjobygden.
– Det är väldigt roligt att komma hit. Här är uppväxtminnen i varje gatukorsning. Jag försöker verkligen att åka hem till Hjo så ofta jag kan och hälsa på min familj, säger han med glimten i ögat samtidigt som han numera stadgat sig i Göteborg.