Hoppa till huvudinnehållet

Känd radioröst på hembesök i Hjo: ”Uppväxtminnen i varje gatukorsning”

Publicerad:
Många är bekanta med Gustav Ingerhages röst som kan höras i P4:s Kulturnytt.
Många är bekanta med Gustav Ingerhages röst som kan höras i P4:s Kulturnytt. Foto: Marita Sjöquist

Hans röst är välbekant. Två gånger om dagen rapporterar han händelser i P4:s kulturnyheter, men många känner nog inte till att rösten tillhör Gustav Ingerhage från Hjo.

– Här är uppväxtminnen i varje gatukorsning, konstaterar 25-åringen under sitt hembesök.

Varje vecka, måndag till fredag, hörs Gustav Ingerhages stämma i etern. I Sveriges Radios kulturnyheter rapporterar han om allt mellan himmel och jord inom kultursfären, men det går undan. Sändningstiden är 2 till 2,5 minut två gånger om dagen – 10:50 och 14:57. Dessutom tillkommer det olika webbsändningar.

– Vi är två personer som jobbar med det här och den av som sänder är ansvarig för vad som ska sägas i radion och hur det ska låta, upplyser Gustav Ingerhage som är född och uppvuxen i Hjo.

”Det är uppväxtminnen i varje gatukorsning” säger Gustav Ingerhage som har varit på hembesök i Hjo.
”Det är uppväxtminnen i varje gatukorsning” säger Gustav Ingerhage som har varit på hembesök i Hjo. Foto: Marita Sjöquist

Hoppat in i P3

Fast i sommar har han även testat på att vara programledare i P3 men då har det rört sig mer om underhållning än om nyheter.

Har jobbat med detta i sommar och kommer eventuellt att fortsätta med det. Vi har varit två programledare i studion där jag varit en så kallad sidekick.

– Det här programmet blir lite mer snackradio om först och främst musik, sedan allehanda roliga nyheter, reflektioner i vardagen eller vad som har hänt i veckan, berättar Gustav som trivs med att bredda sin repertoar.

Ingen självklarhet

Att bli journalist var ingen självklarhet för Gustav som i tonåren var ganska vilsen i sina framtidsplaner.

När han gick på Guldkroksskolan föredrog han samhällskunskap och svenska, framför allt när det gällde klassisk, äldre litteratur.

– Jag var inte superambitiös i skolan, inte en latmask, men det fanns mycket annat kul att göra också, vilket jag kanske kan ångra lite i efterhand.

– Kommer i alla fall ihåg ett nationellt prov, då vi hade vi en muntlig övning som gick ut på att föra en diskussion i en grupp, och att jag fick högsta betyg. Då möjligtvis förstod jag att det är någonting jag kanske kan - att prata.

Gustav Ingerhage vill fortsätta utvecklas som journalist och har börjat läsa ryska för att eventuellt bli utrikeskorrespondent.
Gustav Ingerhage vill fortsätta utvecklas som journalist och har börjat läsa ryska för att eventuellt bli utrikeskorrespondent. Foto: Marita Sjöquist

”Jag var rådvill”

Efter grundskolan blev det IT-gymnasiet med inriktning el och energi i Skövde.

– Jag var rådvill, som man kan vara i den åldern, och började på den linjen. Det handlade om datorer och jag var intresserad av det.

Fast ganska snart sa magkänslan att utbildningen inte var rätt val.

– Jag blev inlurad och trivdes inte varpå skolentusiasmen sjönk markant.

Efter gymnasiet blev det flera år med olika ströjobb på bland annat hotell Bellevue och arbetsplatser i Skövde. Därefter var Gustav på resande i fot i bland annat Vietnam, Sydafrika, Indien och olika länder i Östeuropa som Ukraina och Belarus.

Sökte och kom in

Efter många kringelkrokar om framtiden sa en dag hans kompis Joel till honom på en spårvagn i Göteborg:

– Men ska du inte bli journalist? Det är ju ändå det du sitter och pratar om hela tiden.

Han sökte och kom in på journalistutbildningen i Göteborg hösten 2019 och var färdig 2022. Under sommarloven blev det vikariat på Göteborgs-Posten och lokaltidningen Stenungsund. Han avslutade sin utbildning med ett halvårs praktik på Kulturnytt där han som sagt blivit kvar.

– Det har varit och är en väldigt bra skola och sedan har jag ju ett kulturintresse i botten. Jag trivs.

”Jag försöker verkligen att åka hem till Hjo så ofta jag kan och hälsa på min familj” säger Gustav Ingerhage.
”Jag försöker verkligen att åka hem till Hjo så ofta jag kan och hälsa på min familj” säger Gustav Ingerhage. Foto: Marita Sjöquist

Siktar utrikes

Vid sidan om arbetet har han börjat med att läsa ryska för att eventuellt vidga vyerna sina framöver.

– Jag har blivit lite intresserad av rollen som utrikesjournalist och det har blivit väldigt aktuellt nu det senaste året på grund av kriget i Ukraina. Det känns som en spännande arbetsform, säger 25-åringen som inte glömmer bort sina rötter i Skaraborg och Hjobygden.

– Det är väldigt roligt att komma hit. Här är uppväxtminnen i varje gatukorsning. Jag försöker verkligen att åka hem till Hjo så ofta jag kan och hälsa på min familj, säger han med glimten i ögat samtidigt som han numera stadgat sig i Göteborg.

Artikeltaggar

GuldkroksskolanHjoNöje/KulturSveriges RadioSveriges Radio P3Sveriges Radio P4Utbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.