Hoppa till huvudinnehållet

Mördarräkan sprider sig i Vättern: Minst 18 platser

Publicerad:
Större rovmärla, också kallad för mördarräkan, finns på minst 18 platser runt Vättern.
Större rovmärla, också kallad för mördarräkan, finns på minst 18 platser runt Vättern. Foto: Jonas Roth / Havs- och vattenmyndigheten.

Den invasiva ”mördarräkan”, större rovmärla, håller på att sprida sig i Vättern. Provtagningar i vintras visade att den finns i sjön och i sommar har den spridit sig ytterligare och återfinns vid minst 18 platser i Vättern.

Det visar länsstyrelsernas omfattande inventering som genomförts i sommar, vilket TV4 berättar om.

– Det är jättetråkigt för den biologiska mångfalden, säger Friederike Ermold på Vätternvårdsförbundet till tv-kanalen.

Det lilla kräftdjuret större rovmärla kallas också mördarräka då den skapar stor skada i ekosystemet. Mördarräkan är aggressiv och dödar fler byten än den äter upp. Den kommer ursprungligen från Kaspiska havet och har redan skapat stora problem på kontinenten och i Storbritannien.

Finns på västsidan

I vintras upptäcktes större rovmärla utanför Vadstena och Gränna. På försommaren gjordes därför en omfattande inventering längs strandkanterna runt Vättern.

Resultatet visar att större rovmärla spridit sig till minst 18 platser längs östgötasidan, Visingsö och upp till Bankeryd på västsidan.

Ett lika trist som förväntat resultat då sannolikheten för spridning var stor då den sprider sig snabbt.

Nu befaras den sprida sig även till andra vattendrag som Motala ström och Vänern.

Därför är det mycket viktigt att man tömmer ur allt vatten, tvättar och torkar utrustning och skrov innan man flyttar sina grejer från Vättern.

Artikeltaggar

MiljöVattenVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.