Hoppa till huvudinnehållet

Pigg 80-åring håller sig ung: ”Gemenskapen är viktigast”

Publicerad:
Göran Banck ordförande i PRO Hjo.
Göran Banck ordförande i PRO Hjo. Foto: Christoffer Tuulik

PRO Hjo fyller 80 år i höst. Lokalavdelningen som bildades år 1943 har föryngrats något och genomgått en nystart efter pandemin.

– Hos oss kan du träffa nya människor, utbilda dig, resa och delta i olika aktiviteter tillsammans med andra, säger ordförande Göran Banck.

Pensionärer i riskgrupp led särskilt av pandemin och dess restriktioner. PRO:s lokalavdelning i Hjo fick ställa in samtliga aktiviteter. Medlemsantalet sjönk med ett 50-tal.

PRO Hjo växer så det knakar. Medlemmar inbjudna för att fira tidigare i år.
PRO Hjo växer så det knakar. Medlemmar inbjudna för att fira tidigare i år. Foto: Marita Sjöquist

Efter att restriktionerna släpptes bestämde styrelsen med nya kraften Göran Banck som ordförande att göra en nystart.

– 78 år var medelåldern för PRO i Sverige 2021. Vi skulle enkelt kunna pressa ned medelåldern. 25 procent av invånarna i Hjo är pensionärer, cirka 2 400 personer, men många är inte med i någon av pensionärsföreningarna, sa Göran Banck, till tidningen i början av 2022.

Proppen ur

När PRO bjöd alla till en träff i Stadsparken våren 2022 tog nystarten och medlemsrekryteringen fart. Syftet var att ragga nya medlemmar genom att bjuda på fika, påvisa PRO:s aktiviteter och den viktiga sociala gemenskapen.

– Sammantaget har vi sänkt medelåldern något och fått ett 50-tal nya medlemmar. Vi är nu uppe runt 400 medlemmar som före pandemin. Många 60-plussare har också upptäckt oss och vi ska finnas för alla pensionärer. Vårt huvudmål är att alla får vara med, att vi ska bryta isolering och finnas där för varandra och skapa kamratskap. Den sociala gemenskapen är viktigast för oss, säger Göran Banck.

Söker samarbeten

Ett annat mål med nystarten var att öka samarbete med andra, bland annat den andra pensionärsföreningen SPF.

– Vi har närmat oss varandra men det finns fler steg att ta, tycker Banck.

En av många tankar framåt är att erbjuda transport till och från bingopromenaderna på Högaliden på söndagarna, som för övrigt startar igång igen från den 3 september.

– Vi har börjat skjutsa en 93-årig man upp dit i samband med promenaderna. Jag tror många fler äldre skulle må gott av att delta, men alla har inte möjlighet att ta sig dit.

Klackarna i taket

80-årskalaset då – det hålls på hotell Bellevue fredagen den 20 oktober.

– Vi bjuder in till en trevlig jubileumsfestlighet där trubaduren Kent Holmqvist underhåller.

I övrigt väntas många nya som gamla aktiviteter och studiecirklar för medlemmar att hållas under hösten.

– Vi har just nu rekordmånga deltagare på våra återkommande månadsmöten sista måndagen varje månad i församlingshemmet på Regeringsgatan.

Artikeltaggar

HjoHögalidenHotellPensionPROSamhälleStadsparkenStyrelser

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.